Kui lumi maas, aga päevaks lubab päikesepaistet, visake igihaljastele taimedele kuuseoksi või katke varjutuskangaga. Varjutamist vajavad nii okaspuud kui ka rododendronid, iileksid ja läiklehised mahooniad, samuti kukerpuud ja pukspuud.

Väikesed puud ja põõsad, mis lume seest vahepeal välja ei paistnud, tuleks märgistada. Seda on vaja selleks, et kui hiljem tuleb suur lumi, neile lund peale ei lükataks. Märgistamiseks võib kasutada puidust tokke või taimetugesid, mis ühtlasi annaksid talvises aias ka värvi ja mõjuksid kujunduselemendina. Märgistamiseks kasutatavaid materjale ärge suruge läbi taime juurepalli.

Paigaldage tüvekaitsed

Juhul kui puude tüved veel kaitsmata, saab nüüd tüvekaitsed paigaldada. Kui öösiti külmetab ja päeval on soe ning päikeseline, hakkavad taimemahlad liikuma ja tekib tüvelõhede oht. Eriti õrnad on selles osas noored viljapuud ja vahtrad. Samuti vajavad puutüved kaitset loomakahjustuste eest. Üsna kindlasti läheb talve jooksul mõnel kitsel või haaviku­emandal kõht tühjaks ja nad otsustavad aeda maiustama tulla. Aianduspoodides müüdav painduv võrk kaitseb puid nii loomakahjustuste kui UV-kiirguse eest.

Ümber tüve võib siduda ka tugevamat paberit, kuuseoksi (ladvaosa allapoole), pilliroogu. Loomakahjustuste eest kaitseb ka tüvest kaugemale paigaldatud aiavõrk.

Kui lume all on pinnas jäätumata, ja kui on tulbisibulaid, mis maha panemata, siis võib veel sedagi teha. Tuleb lihtsalt lumi ära kraapida ja sibulad labidakesega mulda panna. Maas on neil suurem tõenäosus ellu jääda, kui kevadeni pakendis seistes. Viimasel juhul nad tõenäoliselt kuivavad või lähevad hallitama.

Sulalume lombid aias

Sulalume lompidega aias võiks üle vaadata aia pinnamoe. Lompide tekkimise kohtadele ei peaks istutusi kavandama. Kui mõni taim on lompi sattunud, kaaluge selle mujale istutamist järgmisel hooajal.

Talvisest aiast võib korjata veel ka maitserohelist. Kähar petersell, tüümian, mägi-piparrohi ning salvei on värskelt võtta. Seda tuleks kindlasti ära kasutada. Kui supi sisse ei raatsi väärtuslikku kraami panna, siis ühe korraliku lõhnanaudinguga tee on ära teeninud iga tubli aiapidaja.
Vesises aias märkab lohke, kuhu vesi koguneb. Need kohad ei kõlba istutusaladeks.