Hea ja hästi säiliva moosi valmistamise juures on mitu reeglit, kuid ka näiteks suhkrusisaldusest olulisem on puhtus. Korralikult pestud peavad olema nii töövahendid, purgid, purgikaaned, käed kui ka kõik muu, mis moosiga võiks kokku puutuda.

Tihtilugu on nii, et pesemisest üksi ei piisa ning parema tulemuse saamiseks tuleks purgid ja purgikaaned ka läbi kuumutada. Selleks võib neid ettevaatlikult suuremas anumas mõne minuti jooksul keeta või siis asetada nad praeahju kusagil 100-120 kraadi juurde kuumenema. Hea on teha seda vahetult enne moosi valmimist, siis saab korralikke ning puhtaid kindaid kasutades keedise juba tulisesse purki tõsta. Nii väheneb ka oht, et purk võiks katki minna.

Hoidis tuleks panna purki nii kuumana, kui võimalik. Kes endas veel täiesti kindel ei ole, peaks purgiservad ning kaane puhastama antiseptiku või tugevama alkoholiga. Moosipurk tuleks täita optimaalselt, mitte jätta poolikuks ning kaanetada tulikuumalt. Mingil juhul ei tohiks purke jahtumise ajaks keerata tagurpidi! Hoidised võib keldrisse või sahvrisse toimetada alles peale toatemperatuuril jahtumist.

Purkide valimisel peaks olema väga hoolikas ning kriitiline ja seda just eriti purgikaante suhtes. Moosipurk peaks olema suletud kõvasti ja õhukindlalt, seetõttu ei pruugi mitmeid aastaid kasutuses olnud ning teinekord nii või teistsugusel viisil vigastatud, väänatud kaaned enam oma ülesannet piisavalt hästi täita.

Moosi aitab hästi säilitada ka spetsiaalse moosisuhkru kasutamine, kuid siis tuleb arvestada, et ka koduses moosis on säilitusained sees, kes viimast ei soovi peaks siiski piinliku täpsusega puhtusele rõhuma.

Jaga
Kommentaarid