Lehtedest on palju kasu

Lehed sobivad ka külmkasvuhoonesse. Ajage muld kokku, laotage kasvuhoone põhjale umbes paarikümne cm paksune kiht lehti ning lükake muld tagasi. Lehtedele peab mulda jääma vähemalt 15 cm.

Lehtede kõdunemine soojendab kevadel mulda ning tomati- ja kurgitaimed kasvavad jõudsamalt. Kevadel on kasulik laotada kasvuhoonesse veel kiht turbamulda, see hoiab niiskust. Sellise biokütuse abil võite juba juuli algul saada punaseid tomateid.

Mina kogun kasvuhoonesse lavati alla aegsasti kuivi lehti nii avamaal kui kasvuhoones talvituvate taimede katteks.

Kui vaja, tuleb juba katta

Kui november on juba talvine, tuleb aegsasti hakata taimi katma. Arvatakse, et igihaljaid taimi tuleb kaitsta märtsipäikese eest. Olen kahel sügistalvel saanud karistada oma teadmatuse pärast. Maa oli külmunud ning juba novembri-detsembripäike kahjustas kanada kuuse koonuseid ja mõnda ebaküpressi.

Seega, kui ilm nõuab, tuleb katta juba hilissügisel ja mitte oodata kevadtalveni. Kohas, mis jääb keskpäeval varju, pole katta muidugi vaja.

Pange kuuseoksad või varjutuskangas iileksitele, rododele, hiljuti istutatud elupuudele, kanada kuusele ‘Conica’, ebaküpressidele jt. Ärge unustage ka bambust, mis on igihaljas kõrreline ning mille lehti päike külmunud maa korral põletab. Talvetuulte kaitseks siduge puhmik kokku.

Sammasjad okaspuud tõmmake pehme nööriga spiraalselt kinni, et talvine lumi ei rikuks nende vormi.

Lindude toitmine

Novembris võiks hakata linde toitma. On küll arvamusi, et linnud peaksid ise hakkama saama. Toitmisega anname neile hõlpelu. Tihased, puukoristajad, porrid jt, kes otsivad toitu koorepragudest, kolivad üle linnumajadesse. Rähn, tuntud puidukahjurite hävitaja, saab süüa söögimajast ja jätab kahjurid puitu uuristama.

Linnuteadlased soovitavad linde toita vaid hädaolukorras. Eks igaüks otsustab ise, kuid aitame neil ikka talve üle elada, eriti kui on väga külm ja lumi paks.

Lindude söötmine on meeleolukas tegevus lastele. Seda tehes õpivad nad linde tundma ja saavad meeldiva kogemuse, kuna on kellelegi head teinud.

Need ja kõik muud aia- ja põllutööd peaksid olema tehtud kadripäevaks, 25. novembriks. Pärast seda võite natuke hinge tõmmata ja looderdada.

Karel Čapek arvab nii: "No hästi, kütke ahi soojaks, jätame aia kerge lumevaiba alla magama. Hea on mõelda ka muudele asjadele; meil on laud täis läbilugemata raamatuid, asume nende kallale, meil on palju muid kavatsusi ja muresid, hakkame siis nendest pihta… Ainult kas oleme kõik kuuseokstega korralikult kinni matnud?"