Miniatuurne apelsin - kumkvaat
Hästivarustatud kaubanduskettide lettidelet võib leida imeväikeseid apelsini välimusega puuvilju. Tegemist on kinkanipuu viljadega, millel mitu tuntud nime: kääbusapelsin, kinkan, kumkvaat.
Kinkanipuu looduslik päriskodu on arvatavasti Kagu-Hiina piirkond, kus selle puu vilju on kasutatud juba aastatuhandeid. Populaarne on kinkan ka teistes Aasia maades, näiteks Indoneesias, Vietnamis, Pakistanis ja Jaapanis. Tänapäeval kasvatatakse kõnealuseid puid ohtralt ka Ladina-Ameerika maades ja Lõuna-Aafrikas. Euroopasse, täpsemalt Londonisse tõi kääbusapelsinipuu aiandushuviline kollektsionäär Robert Fortune alles 1846. aastal.
Viljad kasvavad kobaratena väheste asteldega madalatel igihaljastel põõsastel. Ebasobiva kliimaga aladel kasvatatakse neid taimi tihti tubastes tingimustes või talveaedades, kus nad sobivate kasvutingimuste juures ka kenasti viljuvad. Viljad meenutavad välimuselt ovaalseid apelsine, kuid on väga väikesed (läbimõõduga 2-3 cm ).
Kinkanid on kõige väiksemad tuntud tsitrused ja kuuluvad ainsana koos koorega söödavate tsitruste hulka. Arvestades vilja mõõtmeid ja tsitruseliste koore eripära, oleks neid ka väga keeruline koorida, seetõttu tuleks nad enne söömist väga hoolikalt pesta. Samuti soovitatakse
Vili on hapukasmagusa, tugevalt vürtsika apelsinimaitsega.
Vili sisaldab rohkesti kaltsiumi ja märkimisväärsel hulgal C-vitamiini. Kuid neid, kes kumkvaate puuviljana söövad ja kiidavad, on siiski vähe - enamasti kasutatakse neid vilju erinevate toitude ja jookide maitsestamiseks või lisatakse kuivatatuna pähklite-puuviljade segudesse.
Loe rohkem kumkvaadi ehk kinkanipuu kohta!