"Olin tänavu valmis seda kahjurit tõrjuma, aga seda ei olnudki. Puu õitses, aga kõik viljaalged kuivasid ära. Lapsed on kuue aasta jooksul saanud maitsta kaht ploomi," jätkas ta.

Vastab Harri Poom, Saare-Tõrvaaugu aiandi aednik.

Tegemist võib olla ploomivaablasega. Sel juhul pakatavad kõige väiksemad ploomihakatised lõhki ja lähevad mustaks. Veidi suurematel peaks ploomivaablase kahjustuse korral näha olema väike must auk ning viljahakatised pudenevad üsna pea.

Ploomivaablase valmik muneb kuni sadakond muna ning iga munast koorunud ebaröövik hävitab 5–6 ploomi. Seega piisab kõigest mõnest putukast, et hävitada peaaegu kogu saak.

Kuidas võidelda ploomivaablasega:
  • Ploomivaablased munevad õie tupplehtede vahele enne õite puhkemist ja see on ka paras aeg pritsimiseks.

  • Õide puhkenud puud mingil juhul enam pritsida ei tohi! Teise pritsimise aeg on vahetult pärast kroonlehtede langemist, kui ebaröövikud parasjagu viljahakatistesse sisenevad. Hiljem on pahalased juba viljadesse peitu pugenud ning kontaktmürgid neile enam ligi ei pääse.

  • Kui ploomipuude võraalune on mustana hoitud, siis aitab ploomivaablast tõrjuda ka mulla sonkimine: kahjurid nukkuvad 5–6 cm sügavusel mullas ning kui võraalust aeg-ajalt selle sügavuseni kobestada, saab hulk nukke hukka kas kohe kobestamise käigus või siis lindude abil, kes mullapinnale sattunud ebaröövikud või nukud kiiresti ära söövad.

  • Kobestamisest üksi aga siiski ei piisa, vaja on puid ikkagi ka kaks korda pritsida: NeemAzali (3–5 ml/l), Mavriku (1–1,2 ml/l) või Vertimeciga (1–1,2 ml/l). Esimene on looduslik preparaat ja kasutusel ka mahepõllumajanduses, teised kaks aga keemilised tõrjevahendid.

  • Täpse pritsimisaja saab määrata feromoonpüünisega. Asetage need puule õiepungade puhkemise ajal ja jälgige, kas ploomivaablane jääb lõksu. 

  • Väikeses aias, kui lähikonnas ploomi- ja kreegipuid eriti ei kasva, on võimalik saak päästa ka ainult feromoonpüünisega.

Kui ploomivaablase tõrjeks midagi ette ei võeta, võib saagist päris ilma jääda. Tihti isegi aru saamata, milles probleem, sest kui puid kohe pärast õitsemist hoolega uurima ei hakka, jääb kahjustuspilt täiesti märkamata: enamik viljahakatisi variseb juba väga varakult ning saagiajaks enam ploome suurt ei jäägi.