Kindlat abi muttide vastu ei oska aga Univer soovitada, sest tema sõnul looduse vastu ei saa. Kassid võivad küll mutte murda ja koerad mullahunnikuid kaapida, aga päriselt neist lahti ei saa.

Toivo Univer soovitab väikeaednikel 3-liitrise purgiga ükshaaval mutte püüda.

Kui mutil on üks käik, mis läheb kõvast murust läbi, siis tuleb see lahti kaevata umbes labida sügavuselt ja ära puhastada. Siis panna käigu alla 3-liitrine purk ja katta pealt murumättaga. Purk tuleb nii kõvasti maasse tampida, et kusagilt mulda sisse ei läheks.

„Mutt kukub purki ega pääse sealt enam välja, kuna see on tema jaoks liiga sügav,“ selgitab Toivo Univer.

Ka kurdavad aiapidajad, et poodides pole enam müügil mutipeletajaid, samas just nüüd oleks mutilõkse ja -peletajaid hädasti juurde vaja.

„Need mutipeletajad, mis piiksuvad ja töötavad patareide peal, aitavad küll, ehkki inimesed kurdavad, et nende riistadega läheb asi hoopis hullemaks,“ teatab kogenud aednik Elmar Zimmer.

Zimmeri hinnangul peaksid aednikud mõistma paremini loomapsühholoogiat, sest alguses püüavadki mutid selle peletajaga võidelda, enne kui taanduvad. Asjatundjate hinnangul minevat umbes nädal, enne kui mutid piiksuvast peletajast kaugemale kaovad.