Puhastamine

Aiatööriistade puhastamine aitab kääridel, lõikuritel ja saagidel kauem teravana püsida ja lõigata täpsemalt. Väiksemaid ja tihti kasutuses olevaid nuge, saage ja kõplaid võib pärast iga kasutuskorda lihtsalt lapiga üle tõmmata. Kõik, mis peab jõudma talvekorterisse või mida igapäevaselt ei kasutata, tuleb veega puhtaks pesta, pehme lapiga korralikult kuivatada ning seejärel kanda peale õli või roostevastane määre.

Muruniidukilt tuleb pärast igat kasutuskorda eemaldada niitmisest üle jäänud mustus ja rohi ning vajadusel õlitada liikuvad ning kergelt roostetavad detailid. Väikese “kreemitamisega” hoiame aiatarvikutelt rooste eemal. Samamoodi tuleks käituda kirvega – puhastamine pärast iga kasutuskorda aitab säilitada tera pikema eluea.

Kui peakski juhtuma, et pärast hooaja lõppu jäävad tööriistad puhastamata, tuleks aiatarvikute pesemine ning terade, liitekohtade ja vedrude õlitamine kohe kevade saabudes esimese asjana ette võtta. Siis tuleb ka veenduda, et tööriistad on terved, töökorras ja kindlalt kinnitatud.

Roostest vabanemine

Valmista seebivesi, pese, kuivata ja kata seejärel roostetanud ese niisutava õliga. Alles siis võta appi terasvill või liivapaber soovimatu rooste eemaldamiseks. Kogu protsess võtab küll aega, ent pärast rooste eemaldamist on töövahendid mõneks ajaks kaitstud. Edaspidi puhasta töövahendid enne rooste puremist.

Hoiustamine

Kuuri põrandal või seina najal hunnikus seistes hõõrduvad tööriistad üksteise vastu ja muutuvad nüriks. Terasest ja metallist tööriistade suurimateks vaenlasteks on kuumus ja niiskus, mistõttu on selliste töövahendite korrektseks hoiustamiseks eriti oluline just kuiv keskkond.

Hoolitse oma töövahendite eest ja meisterda neile nagid või konksud. Riputades võid olla kindel, et põrandale kogunev niiskus ei saa neile liiga teha ning kääride, saagide ja lõikurite eluiga pikeneb märgatavalt. Vanadest, perereliikviaks muutunud tööriistadest võid aga dekoratiivse seina disainida. Kuid ka sellised tööriistad tasub aeg-ajalt üle vaadata ja vajadusel puhastada.

Vedrudega tööriistad tuleb peale kasutamist kindlasti sulgeda või lukustada, et vedru ei peaks seistes taluma tarbetut pinget. Teravaid tööriistasid aitavad kaitsta spetsiaalsed hoidikud, mis on loodud kaitsma näiteks kirve pead liiva, metallesemete ja mulla eest, mis kõik muudavad tööriistad nüriks ning seda ka siis, kui tarvikut parajasti ei kasutata.

Teritamine

Pidevas kasutuses olevad terariistad muutuvad nüriks ning vajavad korrapärast teritamist. Tihti aga kasutavad inimesed tööriista viimse hetkeni ja hakkavad teritama alles siis, kui endal töötegemine keeruliseks muutub. Tegelikkuses ei ole teravad tööriistad mitte ainult töö kvaliteedi saavutamiseks olulised, vaid näiteks terav kirves aitab ka puu lõikekoha kiiremale paranemisele kaasa.

Kõige lihtsam on tööriistu teritada teemantviiliga ning neid võiks teritada pärast puhastamist.