Maasikatele, marjapõõsastele ja viljapuudele antakse sügisväetis kohe peale saagi koristamist.

Sügisene väetamine aitab mitmeaastastel aiataimedel talvitumiseks valmistuda. Paraneb taimede talvekindlus, taimed jätkavad kevadel häireteta kasvu, on tugevamad ja tervemad ning nakatuvad vähem taimehaigustesse.

"Tänavu on sügisväetiste abil taimetoitainete varude täiendamine mullas eriti aktuaalne, sest vihmase suve tõttu on toitained mullast välja uhutud sügavamatesse pinnase kihtidesse, kust need pole enam taimedele kättesaadavad," sõnas Kiudsoo.

Sügisväetist valides tuleb kindlasti jälgida toitaineid, mida taimedele andma hakatakse. Kõige olulisemad on sügisväetisest Fosfor P ja kaalium K.

Fosfor soodustab uute õiealgete moodustamist sügisel, mis kindlustab näiteks järgmise hooaja marjasaagi. Uued õiealged hakkavad moodustuma varsti pärast saagi koristamist. Kaalium suurendab kuivaine ja suhkrute sisaldust taimekudedes. See omakorda mõjub hästi taimede talvitumisele.

Kasuks tulevad ka mikrotoitained, näiteks boor B. Boor on vajalik toitaine süsivesikute ladestumisel kudedesse. Vajalik toitaine sügisväetises on ka magneesium Mg, eriti muru sügisväetises, mis tagab rohelise värvuse murule hilissügiseni.

Sügisväetised on kas ilma lämmastikuta (P2O5-K2O - 8-18) või sisaldavad vähesel määral  lämmastikku (murule - N-P2O5-K2O 3-8-20).

Kiudsoo sõnul tuleb sügisväetist ostest jälgida pakendilt, et see sisaldaks ikka piisavas koguses vajalikke taimetoitaineid: fosfor P, kaalium K, magnesium Mg, boor B jt mikroelemendid. "Et väetist oleks mugav laotada, siis on oluline ka  pakendis olev väetisegraanulite kvaliteet," lisas ta. "Pakendis peaks olema võimalikult vähe tolmjat fraktsiooni."

Muru väetiseks eelistada mõningase lämmastiku sisaldusega väetised, näiteks N-P2O5-K2O - 3-8-20.

Kuidas sügisväetist kasutada:

- Enne taimede külvamist või istutamist, segades seda ühtlaselt pinnase või viljaka mullakihi hulka umbes 15 cm sügavuselt. Puude või põõsaste istutamisel on soovitatav laotada väetis laiali puu või põõsa võra alla võraalusest ümbermõõdust pisut suurema raadiusega. 

- Soovitatavalt kasutada augustist oktoobri lõpuni. Soovituslikud aastased kulunormid võib ära kasutada korraga või jagada kaheks osaks.

Muru ning püsikute ja mitmeaastaste õistaimede puhul laotada väetis ühtlaselt üle kogu väetatava pinna laiali, puude ja põõsaste korral laotada väetis laiali puu või põõsa võraalusest ümbermõõdust pisut suurema raadiusega maa-alale.