* Keldris avada tuuldumiseks kõik aknad, uksed ja luugid. Üle vaadata ventilatsiooniavad ja restid. Kriuksuvad hinged võiks õlitada. Et tuleval talvel ei pääseks kõrvalised isikud ligi teie talvevarudele, oleks mõistlik paigaldada keldri ustele-akendele lukud, haagid või riivid.

* Kelder tuleks tühjaks teha kuivetunud porgandeist, kartulimugulaist, krimpsus kaalikaist-peetidest. Välja viia kuivanud või suisa mädanema läinud lillemugulad ja muud juurikad. Kindlasti ära viia praht, kasutamata jäänud lillemuld ja liiv.

* Hoiustamiseks kasutatav inventar tõsta õuele, need harjaga puhtaks nühkida ja vajadusel pesta (väga hea, kui saab kasutada survepesu). Lasta päikese käes kuivada (UV- kiirtel on desinfitseeriv mõju) ja viia siis õhurikkasse kohta varju alla. Kui kaste on vähevõitu, on paras aeg neid juurde muretseda.

* Kui mõni salvelaudadest on katkine või pehkinud, tuleks see välja vahetada. Kui keldris kasutatakse põrandal reste, tuleks needki üles tõsta, puhtaks harjata ja vajadusel parandada. Kasuks tuleb, kui neidki päikese käes kuivatatakse.

* Kontrollida kõiki elektrijuhtmeid, pistikuid ja lampe. Kui seal on midagi korrast ära, on aega neid parandada või uutega asendada.

* Jämeda harja või luuaga tuleks üle pühkida kõik laed ja seinad, et eemaldada lahtine tolm ja ämbilikuvõrgud.

* Keldri põrandalt võiks harja või luuaga kokku pühkida muld ja muu sodi ning seegi välja viia. Kui põrand on niiske, siis kuivamise kiirendamiseks võiks sinna puistata kuiva liiva või saepuru. See tuleb muidugi hiljem välja viia, kui kuivatustöö tehtud.

* Kui puhastustöödega ühel pool, tasuks kinni toppida vastava seguga kõik praod ja augud, et vähendada näriliste ligipääsu talvevarudele. Seda tööd on oluliselt mugavam teha tühjas keldris.

* Kontrollida tuleks ka moosiriiulite olukorda. Ehk vajab mõni riiulilaud väljavahetamist või on vaja lisariiuleid muretseda. Kui muud teha pole, siis piisab lihtsalt riiulite üle pühkimisest. Uutele hoidistele ruumi tegemiseks tuleks vanade moosipurkide seas korda luua, asetades vanemad ettepoole, et neid siis kohe kasutada saaks. Väga vanad moosid võib ära kasutada koduveini valmistamisel.

* Sorteerida tasuks nüüd ka keldris hoitavad tühjad purgid-pudelid hoidistele. Kiirel hoidiste tegemise ajal säästate sedasi aega ja energiat.

* Kui kelder on korrastatud ja tuulduda lastud, ei tohiks haigustekitajatega probleeme olla. Kui olukord on halb, tasub haigustekitajate tõrjumiseks keldrit kemikaalidega desinfitseerida. Selleks puhuks on mitmeid võimalusi: abi on nii väävlisuitsust kui lupjamisest. Kemikaalidega desinfitseerimine tasuks teha suve teisel poolel, mõned nädalad enne aiasaaduste keldrisse viimist. Lupjamise järel jälgida, et ruumid kuivaksid korralikult. Väävlisuitsu tegemisel olla aga äärmiselt ettevaatlik, seda saab teha vaid elamutest eraldi asuvates keldrites. Kindlasti jälgida ohutusnõudeid, sest tegemist on mürkidega!