Ta on kujundanud hulgaliselt kauneid aedasid nii Eestis kui välismaal. Tema tehtud töödega saate tutvuda siin: http://www.mentaalmaastikud.com/.

Merilen Mentaal kirjutab aiandusteemalisi artikleid erinevatele väljaannetele, teeb aeg-ajalt ka teletööd ning on välja andnud raamatu "Aia kujundamine mõtetes ja praktikas". Ta on aiandusfirma garden.ee ja sisetaimede poe Jungle Garden omanik.

Küsisime paar küsimust ta käest ka juba näiteks ette ära:

1. Millised oleks need vähenõudlikud põõsad või taimed, mis sobiks eraldama tarbeaeda iluaiast?

Sõltub sellest, millised on eraldatuse soovid. Mina ei teeks tarbe- ja iluaia vahelist piiret liiga kõrget. Ilus oleks selline umbes 11,2 m kõrgune eraldatus, mida saab paljude põõsastega teha. Kes soovib konkreetset ja pügatavat piiret, võib mõelda läiklehisele tuhkpuule (Cotoneaster lucidus), ka pöögile (Fagus sylvatica) või valgepöögile (Carpinus betulus). Olen paaris aias teinud piirde ka punapajuNanast (Salix purpurea ’Nana), mis on samuti hästi pügatav. Samas võib piire olla ka kasulik ehk näiteks teha see kas spaleervormis õuna- või pirnipuudest, mida saab hoida just nii madalana kui soov on. Aga miks mitte ka mõnest püstise vormiga vara tärkavast kõrrelisest nagu seda on harilik sinihelmikasHeidebraut.

2. Kuidas te aiadisainerina soovitate, kas roosid on pigem sooloesinejad või vajavad nad oma kõrvale taimi, mis neid esile tõstaks või taustaks oleks?

Roose võib istutada mõlemat moodi, kuid mulle meeldib nende ilu välja tuua just teiste püsikute abil, mille õied täiendavad roosi õisi oma värvi või põneva vormiga. Roosi õis on reeglina pigem suurem ja paistab muude taimede seast hästi välja. Taustaks sobiks midagi õrnemat ja väiksema õiega, hästi sobivad ka õhulised, elegantse kasvuga kõrrelised. Mõnikord on hea heledamatele õitele taha saada tumedama lehega taustataim nagu näiteks purpurse lehega liht-lursslill ’Brunette’ (Actaea simplexBrunette) või punase lehega parukapuu, leeder jne.

ESITA KA SINA OMA KÜSIMUS ONLINE INTERVJUU VORMIS ALLPOOL!