Eelmise aasta saak oli hea. Arvi Ootsingu sõnul läksid õunad Tartu Lõunakeskuses nii hästi, et veebruari lõpul polnud enam midagi müüki viia. Aias on tublisti üle saja õunasordi, sealhulgas ka Pollis aretatud sorte. Mina kui sordiaretaja uurisin huviga, mida Eesti üks paremaid puuviljakasvatajaid neist arvab.

Eesti sordid

‘Kaari’ on Arvi Ootsingu sõnul kandnud ilusaid õunu, mis sügisel on magushapud, kuid hiljem saab ülekaalu magus maitse. Õunad säilisid talve keskpaigani.

‘Kallikal’ olid 2009. aastal hästi suured õunad. 2010. aastal olid nad väiksemad. Ka tema vürtsikad magusad õunad seisid talveni.

‘Kanni’ on ‘Martsipani’ moodi magus, aga sellest parem. (Kalju Kask: “Mina nii head hinnangut ei oodanudki.”)

‘Karamba’ magusa punase õuna kuulsus on juba teada. Seepärast tuldi neid küsima veel talve algulgi, kuid õunad olid juba otsas.

‘Katre’ on kauasäiliv maitsev magushapu õun, aga pole veel kindel, on ta ka hea saagikandja.

‘Kikitriinu’ oli mullu oma kaunilt värvunud, parajalt suurte ja vürtsikalt magusate õuntega aia üks pilkupüüdvamaid sorte. Kuigi puu on teistest tugevama kasvuga, istutati Asuva aeda 25 puud juurde.

‘Krista’ on tuntud väga ilusate ühtlase suuruse ja kujuga maitsvate magushapude õunte poolest, mida väga tahetakse.

‘Liivika’ on kuulsaks saanud väga hea maitse ja talveni säilivusega. Vilju tuleb aga vähemaks harvendada, et kasvaksid paraja suurusega õunad.

‘Madli’ suured punased magusad õunad meeldivad ostjatele. Praegu on Asuva aias selle sordi puid vähe, aga kavas on juurde istutada.

‘Tiinal’ on hästi ilus suur õun, mida rahvas tunneb. Siiski ütlevad paljud, et see sort on läägelt magus.

Asuva aias kasvab ka päris uusi Polli aretisi. Neist nr 30 on hea magusa maitsega ja oranžikaspunane.

Mitut Polli uut sorti – ‘Alar’, ‘Aule’, ‘Els’, ‘Kaimo’, ‘Kastar’ ja ‘Kersti’ – pole veel jõutud istutada. Kuid juba sel kevadel on plaanis puud kasvama panna.

Teistest Eesti õunasortidest on Arvi Ootsingu sõnul heaks osutunud Uno Kivistiku aretatud magushapu ja ilus ‘Eerika’, mida Asuva aias koristatakse augusti lõpul või septembris ja mille tarbimisaeg kestab kuu aega.

Väga palju propageeritud suviõuna ‘Kasper’ kohta arvab aga kogenud õunakasvataja, et puu kasvab suureks ja õunad varisevad kergesti.

Välismaa sordid

Arvi Ootsing peab heaks Leedu sügissorti ‘Auksis’, Kasahstanis aretatud sügissorti ‘Saltanat’ ja Vene sorti ‘Spartan’. Need kolm on magushapud ja ilusasti punased.

Magus Valgevene sügissort ‘Kovalenkovskaja’ aga mõnel aastal ei värvu korralikult ja on siis rohumaitsega.

Teist Valgevene sorti ‘Antei’ on hinnatud hea säilivuse pärast. Arvi Ootsing ütleb aga, et nende aia õunad on liiga tumedalt punased ja ostjale see ei meeldi. Ka tekib hoidlas säilitamisel õuntele sügavalt sissevajunud lohukesi, mis osutab kaltsiumi ainevahetuse häiretele. Paremaks peab Ootsing Valgevene talisorti ‘Alesja’.

Kanada magushapu talisort ‘Belforest’ on samuti ilus ja hea. Kuid paraja suurusega õunte saamiseks peab aednik puude eest hästi hoolt kandma.

Veel kiitis Arvi Ootsing Rootsi sügissorti ‘Katja’. Ja samas kurtis, et hirmus kärntõveõrnad on kuulus varatalvine maitsev ‘Lobo’, varasügisene imemaitsev ‘Melba’ ja talisort ‘Belorusskoje malinovoje’.