Kuna adru laguneb mere ääres võrdlemisi kiiresti ja sellega kaasnev toiteelementide kadu on nimetamisväärne, tuleks talvetormidega väljauhutud adru sulailmadega aiamaaserva vedada ning virnastada.

Pärast sulamist ja mõnenädalast käärimist kevadel võib selle umbes 5 cm paksuse kihina laiali laotada ning maasse kaevata-künda-rehitseda.

Samuti võib mereadrut panna istutamise ajal taimerivide alla või kõrvale mulla sisse kohtväetisena. Juured saavad vajalikud toiteained niisugusel kujul antud adrust kindlasti kätte. Selleks, et iga taim saaks vajaliku koguse toiteaineid, on hea istutuskohad krundil ette planeerida.

Adru on suurepärane sõnniku asendaja - laguneb mullas kiiresti, selles sisalduvad toiteelemendid on taimedele kergesti omastatavad.

Mereadru sisaldab soodsas vahekorras enamasti kõiki taimedele vajaminevaid makro- ja mikroelemente, olles toitainete sisalduse poolest võrdne taheda laudasõnnikuga. Lisaks sisalduvad mereadrus tugevatoimelised looduslikud mõjuained mis aitavad taimedel teisi toitaineid omandada ja parandavad seeläbi ka nende tervist.

Adru lagunemisel rikastub muld huumusega, tumeneb, neelab rohkem päikeseenergiat ja soojeneb kiiremini. Samuti aktiviseerub mikroorganismide tegevus, paraneb taimede toitumine ja kasvupinnase struktuur.

Mereadru eelised ja eripära võrreldes laudasõnnikuga:

  • rikkalik ja tasakaalustatud makro- ja mikroelementide sisaldus
  • toiteelemendid on taimedele kergesti omastatavad
  • sobiv happesus (pH 6,6), mis on taimekasvatuse seisukohalt sobilik enamike taimede kasvuks
  • sisaldab looduslikke kasvustimulaatoreid (auksiine)
  • stimuleerib mullas mikroobide tegevust
  • suurendab taimede vastupanuvõimet ebasoodsatele kasvutingimustele (põud, liigniiskus)

Adru sobib kasutamiseks nii aianduses kui ka põllukultuuride kasvatamisel, sobib nii tava- kui mahekasvatajatele.

Allikad: Maakodu, Eesti Elu