Tänapäeval ka väljaspool taime kodumaad head kuulsust võitnud rooiboseteel on väga pikad traditsioonid. Seda aromaatset jooki on tarvitatud aastasadu. Rooibosel on meeldiv maitse, kuid tänuväärne on ta ka tervise turgutamiseks.

Tee-punapõõsas kasvab looduslikult vaid Lõuna-Aafrika lääneosas. Samas piirkonnas asub ka tee-punapõõsa peamine kasvatusala.

Seda paikkonda iseloomustab suhteliselt tagasihoidlik sademete hulk, vaid 300–350 mm aastas.

Luuataoline põõsas

Tee-punapõõsas on tõusvate vartega rikkalikult harunev luuataoline põõsas, mis võib kasvada üle kahe meetri kõrgeks. Kevadel ja varasuvel võib näha tee-punapõõsast õitsemas. Tema õied on väikesed ja kollased, vili aga üheseemneline kaun.

1904. aastal tehti algust selle väärtusliku teetaime turustamisega. Väljaspool kodumaad saadi punasest aafrika teest teada tänu teekaupmees Benjamin Ginsbergile, kes oli Kapimaa Cederbergi piirkonna asunik. Kaupmees ostis teed kohalikelt Khoi hõimu inimestelt, kes koristasid saaki looduses kasvavatelt taimedelt ning valmistasid nende okstest ja lehtedest maitsvat jooki.

Tee-punapõõsa oksi ja lehti koristatakse ikka veel sirbiga ja peamiselt käsitsi, kuid tee töötlemine on juba mehhaniseeritud. Tee valmistamiseks purustatakse lehed ja oksad väikesteks tükkideks, mis seejärel muljutakse, kääritatakse ja lõpuks kuivatatakse.

Rooiboseteed valmistatakse ja tarvitatakse sarnaselt musta teega. Sisaldab rikkalikult mineraalaineid ja antioksüdante, peamiselt aspalatiini, samas on tanniinide sisaldus hulga väiksem kui mustal teel. Samuti ei sisalda rooibos stimulante, olles kofeiinivaba tee.

Rooibos sobib hästi ka jäätee valmistamiseks. Viimasel ajal on seda jääteena kasutama hakatud Lõuna-Aafrikas, Austraalias ja USAs. Sarnaselt nn Londoni uduga ehk piimaga teega on hakatud valmistama ka Kaplinna udu, mis on rooibosetee kuuma piima ja vanillisiirupiga.

Rooibost kasutatakse ka maitse- ja värvainena toiduainetööstuses nii toitude kui jookide valmistamisel.

Kofeiinivaba tee

Kaasajal on hakatud tootma tee-punapõõsa teed vähese kuumtöötlemisajaga, et vältida oksüdatsiooniprotsessi. Sellise töötlemise tulemusena valmib roheline rooibosetee, mille antioksüdantide sisaldus on veelgi kõrgem kui punases rooibosetees. Seega on roheline rooibos veelgi väärtuslikum ja ka kallim kui traditsiooniline rooi-bos. Tee-punapõõsast valmistatakse kommertseesmärgil ka rohelist pulbrit ja ekstrakti.

Rooibosetee on muutunud väga populaarseks tervisejoogiks, kuna selles pole ebasoovitavaid stimulante. Kuna tee ei sisalda kofeiini, on seda kasutatud ka väikelaste ja imikute gaasivalude puhul. Antioksüdantide flavonoidide sisaldus võimaldab vähendada riski haigestuda vanadusega seotud haigustesse. Häid tulemusi on saadud ka allergia ja seedehäirete leevendamisel. Rooiboseekstrakt on mõjuv ekseemivastane vahend, seda kasutatakse ka kosmeetikatoodete koostises.

Viimasel ajal on Lõuna-Aafrika kohvikutes hakatud külastajatele pakkuma punast espressot. See eksklusiivne jook on valmistatud tee-punapõõsast sarnaselt klassikalise itaaliapärase espressoga, kohviubade asemel on kasutatud vaid tee-punapõõsa lehti ja varsi. Samal moel võib tee-punapõõsast teha ka teisi traditsioonilisi kohvijooke, näiteks punast latté’t ja punast cappucino’t.

Rooibos hakkab kogu maailmas muutuma üha populaarsemaks joogiks, eriti terviseteadlike tarbijate seas.


Hüva nõu

Näpunäiteid rooibosetee valmistamiseks

Rooibosetee valmistamisel arvestatakse 2−3 g teelehti kruusi tee kohta. Pange väljamõõdetud teelehed teekannu kuuma vee ootele. Ajage vesi keema ning valage teelehtedele nii palju keevat vett, et need oleksid kaetud. Nüüd oodake umbes 30 sekundit, kuni teelehed on läbi ligunenud ning valage peale ülejäänud kuum vesi. Niiviisi eelnevalt teelehti niisutades vallandub tee aroom täielikumalt. Kui tee on 3−5 minutit tõmmanud, on see nautimiseks valmis. Teed võib magusamaks teha suhkru või meega.

Rooibosetee piimaga

Rooibose-piimateed võib teha nii, et lisate valmiskeedetud teele maitse järgi kuuma piima. Samas võib piimatee valmistada ka nii, et kasutate vee asemel piima. Selleks tuleks võtta rooiboselehi pisut rohkem kui veega tee keetmisel. Maiuspalaks muutub rooibose-piimatee, kui joote seda suhkru või meega.

Rooibose-jäätee

Rooibose-jäätee valmistamiseks võtke teelehti poole rohkem kui tavalise tee valmistamisel. Kui soovite magusat jääteed, pange teise teekannu põhja vajalikul hulgal mett või suhkrut, kallake sellele kuum tee ning segage. Serveerimisel pange jääkuubikud kruusidesse, valage kuum tee peale ning oodake mõni minut, et jää hakkaks teed jahutama. Jää ja tee maht peaks olema enam-vähem võrdne.