SAMM SAMMULT | Üksikasjalik värskete võrsete kasvatamise õpetus


SAMM SAMMULT | Üksikasjalik värskete võrsete kasvatamise õpetus
Shutterstock

Talvise vitamiinipuudusega võitlemiseks soovitavad tervisliku toitumise entusiastid süüa maitsvaid ja toitainerikkaid võrseid. Võrsed on tõeline väetoit, sest neis on kasulikke mineraalaineid, aminohappeid, ensüüme ja vitamiine. Nad on isegi idudest kasulikumad, sest sisaldavad klorofülli.

Võrseid kasvatada on lihtne, kiire ja odav. Nagu paljud head mõtted, on ka see n-ö hästi unustatud vana.

1. Valige seemned, mida on lihtne kasvatada ja mille võrsetel on hea maitse. Eestis saab ilmselt kõige soodsamalt herneid, mille võrsetel on õrn ja mahlane noorte herneste maitse. Lihtsalt idanevad ja hästi kasvavad ka redise- ja päevalilleseemned, samuti eri salatid, spinat, kress, peet, ürdid.

Kuna võrsetes on kõik toitained, aga ka mürgid kontsentreeritud kujul, valige seemned, mida pole umbrohu, hallituse või putukate vastu töödeldud. Samuti tasub jälgida, et seemneid poleks kuumtöödeldud – mõned toiduks müüdavad seemned võivad olla näiteks röstitud. Suur osa toidupoodides müüdavaid kuivatatud Eesti herneid on täiesti idanemisvõimelised.

2. Loputage seemned voolava vee all ja kurnake. Suuremaid seemneid – herne- ja päevalilleseemned ning läätsed – on hea leotada üleöö toasoojas vees. Järgige pakil olevaid juhiseid.

Võrsete kasvatamiseks sobivad laiad plastkarbid. Kodus on ilmselt kõige käepärasem taaskasutada 4–5 cm sügavusi plastist toidualuseid.

Seotud lood:

Kui karbi põhjale on märgitud plasti tüübiks 5PP, siis on tegemist toidu ja aiapidamise jaoks ohutu pakendiga. Enim levinud 10 × 15 cm suurused alused on mugavat mõõtu, neid saab lihtsalt ümber paigutada ja need mahuvad kenasti enamikule aknalaudadele. Auke pole vaja karpide põhja teha.

3. Täitke alus poolenisti koheva mullaga, jättes ülaservast 2 cm vabaks. Enamikule võrsetele piisab päris õhukesest kihist. Ärge pressige mulda kokku. Võrsetele meeldib kohev pinnas. Mullana kasutage näiteks köögiviljataimede ettekasvatamiseks mõeldud substraati. Nendegi puhul tasub vältida liiga tugevalt üleväetatud segusid.

4. Kastke mulda ja jaotage seemned ühekordse kihina mulla pinnale. Olenevalt seemnete suurusest ja idanemise protsendist arvestage 1–4 seemet ruutsentimeetri kohta.

5. Katke seemned ja mullapind ühekordse marlikihiga. Taimed kasvavad sellest läbi ja marli hõlbustab saagi koristamist.

Niisutage mullapinda ja seemneid pihustipudelist (suuremaid seemneid saate ka karbi servast ettevaatlikult tassiga kasta, ilma et seemnete asetus muutuks).

6. Idanemisfaasis katke seemned ja muld raskusega. Selleks sobib näiteks teine sama suur plastalus, millele saab raskuse peale panna. Seemnete katmine aitab vähendada kuivamist ja raskus paneb taimed ühtlasemalt õiges suunas kasvama.

7. Kontrollige ja piserdage seemneid ning mulda veega vähemalt kord päevas. Kui seemnetele on tekkinud idud, paigutage kasvualus kohta, kus taimed saavad 6–12 tundi valgust. Eesti tingimustes on sellisel hulgal päevavalgust saada keeruline, kuid neile sobib ka tehisvalgus ja peeneid kasvulampe pole vajagi.

8. Kui taimedele on tekkinud esimesed neli pärislehte, on võrsed söömiseks valmis. Kõige maitsvamad on noored võrsed. Kasutamiseks lõigake neid kääridega parasjagu vajaminev kogus.

Võrsetest loe rohkem Maakodu veebruari ajakirjast või digilehest!

Maakodu unistuste aed