TEST: Porgand võib olla ka valge või lilla. Vaata, kuidas nad maitsevad!

 (5)
Ilusad nii seest kui väljast.
Ilusad nii seest kui väljast.Foto: Birgit Püve

Järve talu peremees Imre Rosenberg Viljandi lähistelt fännab värvilisi porgandeid – lisaks traditsioonilisele oranžile kasvatab ta neid ka valgeid, kollaseid, punaseid ja tumelillasid.

Koos pererahvaga sorte testides selgus üllatav tõsiasi: kui värvi järgi porgandeid hinnates võiks oletada, et eriti magusad on kollased ja punased, siis vastu kõiki ootusi osutus magusaimaks hoopis kõige lahjem värv ehk siis valge.

‘White Satin’F1. Juurvili valge ja kogukas. Väga magus ja mahlakas. Ülimaitsev.

‘Lobbericher’. Kuldkollane, kogukas. Üllatavalt aga mitte nii magus ja mahlane kui valge.

‘Saint Valery’. Oranž, seeme toodi Hispaaniast Tenerifelt. Võrreldes teistega on maitse kahvatum.

‘Purple Dragon’. Punane. Magusam kui “tavalised” oranžid. Perenaise Merike Rosenbergi sõnul muutub värv keetes veelgi säravamaks. Äge värv viitab, et sisaldab eriti palju tervislikke antioksüdante ja väärtuslikku karotiini (sama ka lilladel sortidel).

‘Purple 68’ F1. Mustjaslilla. Väga magus. “Lilla värv kahjuks keetes ja hautades kahvatub. Lillasid porgandeid ärge koos muu köögiviljaga keetke, sest nad rikuvad supi või ühepajatoidu värvi. Lillasid võib keeta eraldi ja siis lisada toidu sisse,” kõlab väärt näpunäide perenaiselt.

Seotud lood:

‘Purple Haze’ F1. Väljast lilla, seest oranž. Väga magus. Kõige toredam on seda sorti süüa toorelt, et nautida kontrastset värvikooslust. Keetes ja hautades ilus värv kaob.

Värvikas saak porgandipeenralt. Foto: Birgit Püve