Sageli põlatakse meil ube puhitusi tekitava toime tõttu. Asjatundjad kinnitavad, et kuivatatud ubade leotamine mitte üksnes kiirendab nende keeduaega, vaid ühtlasi vähendab selle kaunvilja söömise järgset ebameeldivat kõhupuhitust. Nagu alati, soovitatakse ka ubadest toitu korralikult mäluda ning pärast selle söömist loobuda magustoidust.

Kui panete oad ööseks vette, võtke ühe osa ubade kohta kolm osa vett ning tõstke nõu jahedasse. Pika leotamise käigus vahetage vett paar korda ning ärge pange ube leotusveega keema. Ka üle kaheksa tunni ärge leotage, see rikub maitse.

Abi on sellestki, kui lühemat aega leotatud ube keeta esialgu 30 minutit, siis vahetada vett ja keeta aeglasel tulel, kuni oad on pehmed. Soola lisage alles keetmise lõpul, samuti tomatit, sidrunit, äädikat, sest need takistavad ubade pehmenemist. Otstarbekas on keeta korraga suurem kogus ube ning hoida n-ö pooltootena sügavkülmas. Siis saate need alati kiirelt käiku lasta.

Aromaatne oasupp

1 l vett

3 dl pruune keedetud aedube

½ porrut

4 kartulit

2 porgandit

½ pastinaaki

2–3 sl õli

1–2 sl tomatipüreed

1 tl jahvatatud vürtsköömneid

1 tl jahvatatud koriandrit

¼ tl jahvatatud tšillit

3 dl kookospiima

3 sl sidruni- või laimimahla

½ tl musta jahvatatud pipart

1–2 tl soola

1–2 sl seesamiseemneid

Tükeldage porruvarre valge osa, rohekas osa lõigake õhukesteks rõngasteks ja pange eraldi valmis supile lisamiseks. Puhastage, koorige ja tükeldage porgandid ning kartulid. Valage keedunõu põhjale õli, kuumutage selles tükeldatud porru, natukese aja pärast lisage tomatipüree, vürtsköömned, koriander ja tšilli. Segage kuumutades paar minutit, siis lisage tükeldatud porgand, pastinaak ja kartul ning kuumutage neid vürtsises õlis 2–3 minutit.

Lisage vesi, keetke kõik tasasel tulel pehmeks ning püreestage. Pärast seda valage juurde kookospiim ja keedetud oad ning laske sametisel supil keema tõusta. Võtke keedunõu tulelt, maitsestage soola, pipra ja sidrunimahlaga. Kuumutage kiiresti kuival pannil porru-
rõngad koos seesamiseemnetega ning lisage need supile serveerimise ajal.

Oasupp suitsulihaga

2 l vett

1 ½ kl leotatud pruune või punaseid ube

½ kg suitsuliha või suitsukonte

3 sibulat

½ petersellijuurt

2–3 sellerilõiku

2–3 küüslauguküünt

soola

musta terapipart

õli

Keetke liha ja leotatud oad pehmeks. Eemaldage kontidelt liha ja pange tükeldatud lihapalad supisse tagasi. Peenestage supijuured ja sibulad, hautage õlis pehmeks, siis lisage hakitud küüslauk ning valage supi sisse. Laske supp korraks keema, siis eemaldage tulelt ja hoidke enne serveerimist 10 minutit soojas.

Oasupp värske kapsaga

2 l kondipuljongit

200 g rasvast suitsuliha

1 kl leotatud ube

½ väikest kapsapead

4 kartulit

2 sibulat

4 tomatit

2 küüslauguküünt

soola

purustatud musta pipart

Kurnake oad ja pange varem valmistatud puljongisse keema. Kui oad juba peaaegu pehmed, lisage ribastatud kapsas, kümne minuti pärast lisage tükeldatud kartulid. Eraldi pannil kuumutage segades peenestatud sibul, küüslauk ja suitsulihakuubikud. Kõige viimaks lisage tomatilõigud. Värske tomati asemel võite kasutada konserveeritud tomatit. Kui ka tomat on läbi kuumutatud, valage segu pannilt supi sisse. Mõne minuti pärast on supp serveerimiseks valmis.

Aedoa-sibulahautis

2 kl kuivatatud aedube

vett

soola

½ sellerit

2 porgandit

2 suuremat sibulat

2 rohelist paprikat

1 dl õli

Pange pestud oad ööseks ligunema. Hommikul keetke oad pehmeks (ilma soola lisamata), kurnake. Seller, porgand, paprika ja sibul lõigake ribadeks, hautage keedunõu põhjal õlis poolpehmeks. Kallake hautise peale oad, segage ja kuumutage tasasel tulel kuni kõik pehme. Maitsestage soolaga. Rohelise paprika asemel võite lisada mõnda paprikahoidist.

Püreesupp porgandikuubikutega

½ kg leotatud valgeid aedube

1 sibul

2 küüslauguküünt

5 suuremat porgandit

soola

½ l kuuma piima

200 ml kohvikoort

¼ tl riivitud muskaati

¼ tl purustatud musta pipart

hakitud petersellilehti

1 ½ l vett

Pange leotatud oad koos hakitud sibulaga vette keema. Kui oad püreestamiseks pehmed, lisage purustatud küüslauk. Puhastatud porgandid lõigake ilusateks väikesteks kuubikuteks ja keetke väheses soolaga maitsestatud vees pehmeks. Keeduvesi lisage ubadele, kurnatud porgandikuubikud hoidke eraldi nõus. Kallake ubadele veel kuum piim ja koor ning püreestage. Valmis püreele segage juurde porgandikuubikud ning maitsestage muskaadi, pipra ja soolaga. Serveerimisel puistake peale hakitud petersellilehti.

Lihtne oasupp

½ l leotatud valgeid ube

1–1 ½ l vett

1 sibul

tükike sellerit

4 väiksemat porgandit

2 sl oliiviõli

1 sl tomatipüreed

soola

purustatud musta pipart

Keetke leotatud oad poolpehmeks, lisage tükeldatud sibul, seller, porgand ja keetke supp valmis. Kuumutage pannil õli ja tomatipüree ning valage segades supile. Enne serveerimist maitsestage soola ja pipraga.

Oapüree

450–500 g kuivatatud ube

2–3 sl rasva

1 väike sibul

1 küüslauguküüs

1 loorberileht

2 ½–3 sl nisujahu

1 tl paprikapulbrit

½ tl suhkrut

1 tl soola

1 sl veiniäädikat

150–200 g hapukoort

Leotatud oad keetke tasasel tulel poolpehmeks, lisage loorber ja sool ning keetke, kuni oad päris pehmed. Kuumutage pannil jahu ja rasv, lisage peeneks hakitud sibul, küüslauk ja paprikapulber. Korralikult segades kuumutatud kastmepõhjale valage veidi tulist vett, laske keema tõusta. Siis maitsestage hapukoore, suhkru ja äädikaga. Valage ubadele, seejärel suruge kõik läbi tiheda sõela.

Oa-pähklipüree

300 g kuivatatud pruune ube

2 sibulat

100 g Kreeka pähkli tuumi

soola

jahvatatud musta pipart

hakitud petersellilehti

Keetke leotatud oad pehmeks, kurnake keeduvesi eraldi nõusse. Oad ajage läbi hakkmasina. Lisage massile hästi peeneks hakitud sibul, küüslauk ja purustatud ning tambitud pähklid. Segage hästi läbi, maitsestage ning pastataolise massi vedeldamiseks kasutage veidi keeduvett. Peale puistake hakitud peterselli.

Aedoarisoto

1 kl leotatud ube

1 sibul

½ kl riisi

½ kl oliiviõli

sidrunimahla

jahvatatud musta pipart või paprikapulbrit

soola

hakitud petersellilehti

Keetke leotatud oad koos hakitud sibulaga pehmeks, siis lisage sool. Eraldi keedetud riis segage ubadega. Kuumutage õli, lisage sellele hakitud petersellilehed ja sidrunimahl ning valage oa-riisisegule. Peale puistake pipart või paprikat.

Oapasteet ukrainapäraselt

300 g valgeid ube

2–3 (120 g) sibulat

2 sl õli

1 sl õunaäädikat

soola

jahvatatud musta pipart

hakitud sibulapealseid

Keetke leotatud oad pehmeks. Hakkige sibul peeneks ja pool kogusest hautage õlis helekollaseks. Segage hautatud ja toores hakitud sibul kuivaks nõrutatud ubadega, ajage läbi hakkmasina. Maitsestage läbiaetud mass soola ja pipraga, hõõruge hästi läbi.

Kohe söömiseks asetage vaagnale. Segage õli äädikaga, valage pasteedile ning puistake üle hakitud sibulapealsetega.

Säilitamiseks suruge pasteet karpi ja asetage külmikusse.