Täiesti valminud tomatid on sordile omast värvi (kollased, oranžid või punased), isuäratava lõhnaga ning maitsevad muidugi kõige paremini.

Kui vili pole täissuurust saavutanud, siis järelvalmimist ei toimu. Tomat võib küll värvuda, aga maitseb kehvasti.

Järelvalmimist soodustab soojus. Kõige parem on temperatuur 25°, siis valmib rohelises küpsuses tomat 8 päevaga. Temperatuuril 11° võtab valmimine aega 28 päeva. Kui soojust on 20°, tuleb ruumi tugevalt tuulutada, et õhuniiskus oleks 55–60%. Sellistes tingimustes valmivad tomatid 16 päevaga ja haigestunud vilju on minimaalselt.

Rohelisi, roosakaid ja punaseid tomateid võib säilitada 1,5–2 kuud ruumis, kus õhutemperatuur on 1–2° ja suhteline õhuniiskus 80–85%.

Sel juhul pakkige vigadeta viljad kuiva puhta turbapuru või lehtpuu saepuru sisse.

Rohelisi normaalse suurusega tomateid võite kaua aega säilitada 10–12° juures, kuni nad õige värvi omandavad. Päikesevalgust roheline tomat ei vaja.

Väikses koguses tomateid võib säilitada madalas kastis. Iga puhtaks ja kuivaks pühitud vili pange kägardatud paberist pesasse, nii et nad üksteise vastu ei puutu. See hoiab ära võimaliku nakkuse leviku viljalt viljale.