Marjad ja teised saadused kuivavad kõige paremini soojas (kuid mitte kuumas) liikuvas õhus. Samuti püsivad marjades sisalduvad kasulikud ühendid paremini, kui kuivatamisel ei ületa õhutemperatuur 50 kraadi, sest kõrgemal temperatuuril hakkavad paljud taimsed toimeained lagunema.

Vanasti kuivatati aiasaaduseid välitingimustes või jahtuvas ahjus. Tänapäeval teevad olukorra lihtsamaks erinevad toidukuivatid ehk dehüdraatorid, mida on saadaval väga erinevas suuruses ning hinnaskaalas. Nende kasutamine on väga lihtne ja kõik marjad, köögiviljad saavad turvaliselt ning kiiresti kuivatatud.

Kuivatatud aiasaadustes on vaid 10-20% vett. Sellises keskkonnas mikroobid areneda ei saa ja riknemist karta ei maksa. Korralikult kuivatatud suveannid säilivad õhurikkas hoiuruumis koguni mitu aastat. Säilitada võib marju isegi valguse käes. See hoiab eemale jahukoid, lestad ja muud kahjurid ning putukad.

Kuivatatu pikemaajaliseks säilitamiseks ei sobi kilekotid ja tihedalt suletud plekist nõud. Sobiv keskkond kuivatatud aiaviljade säilitamiseks on aga paberkotis, klaaspurgis ning kaanega suletavas puunõus.

Jaga
Kommentaarid