Seetõttu võtamegi väga põhjalikult ette ühe kõva koristamise. Nii kodudes, kui töö juures ja kõige põhjalikumalt inimsuhetes. Selline koristamise, nagu me teeme enne suurt sünnipäeva või jõuluaega, kus tahame, et iga pisiasi oleks paigas, pesud triigitud, kapid korras ja vana sodi kõik kodunt väljas, vaat selliseks puhastuskuks korraldame me oma elus jaanuari.

Muudkui sätime ja korrastame, vaadates kriitilise pilguga üle kõik tegemised, detailid ja inimesed oma elus. Nii mõnigi kauaaegne suhe lähebki prügikasti, sest on seisma jäänud, tolmune ja kole.

Mõni suhe pestakse puhtaks ja pannakse samamoodi tagasi riiulile seisma, mõni aga läheb pärast puhastust hoopis uuesti käiku - taasavastatud vana armastus näiteks.

Hästi põhjalikult kraamime me ka enda sees - iganenud, seisma jäänud mõttemallid laseme lahti, et uus, värskem peale saaks tulla. Muudame oma igapäevaharjumusi nii toidu, eluviiside kui suhtluse osas.
Kõik, mis tundub elutu, kole ja lõpmata tolmune, roogime oma elust välja.

Koristame ka sõna otseses mõttes. Kodud ja kontorid saavad puhtaks, värskeks ja uuema näo, neis on hea olla terve algava aasta jooksul.

Kogu see puhastamise ja mööbeldamise möll on aga omakorda väga hea algus uuele tublile aastale 2017, sest lükkame energia käima ja paneme kõik liikuma. Nii kõvasti liikuma, et nii mõnigi meist kurdab juba jaanuari lõpus kevadväsimuse üle.

Omalt poolt soovitan kahte asja inimsuhete kraamimise juures: see suhe, ms tundub kole ja tolmune, peske alustuseks puhtaks ja uurige sutsu, kas ikka tahate ära visata, ja see suhe, mis ka pestes tolmuseks ja tuhmiks jääb, seda pole ka nostalgiat silmas pidades mõtet alles jätta.

Ja lõpetuseks soovitan ühte väikest eksperimenti. Kinkige iga päev midagi ära, näiteks raha. Summa võib olla kasvõi sümboolne, aga pange raha liikuma. Libistage eurone münt annetuskasti või (k)andke mõnele abivajajale 10 eurot.

Kui soovite, võite ka üles kirjutada, millise summa kinkisite. Uskuge, te saate näha, kuidas ka üks kingitud euro kasvama hakkab ja teieni tee tagasi leiab.

Kingitud aeg kasvab ja toob topelt tagasi, kingitud ese teeb tiiru ja toob topelt esemeid endaga jne. Uskuge, te jääte selle eksperimendiga väga rahule!


Evelin Liiva on Eestis avanud neli Väikese Ingli nime kandvat poekest, kus müüakse eelkõige kõiksuguseid kivikesi ja neist tehtud ehteid, mis inimesele uskudes jõudu annavad. Lisaks veel lilli ja raamatud, heliplaate, looduslikku kosmeetikat, viirukeid ja muud.

Poe Facebooki lehekülje austajad aga saavad iga kuu eel või alguses Väikeselt Inglilt sõnumi, mis on märksa pikem ja sisukam kui horoskoop ajalehesabas.

Evelini ja Väikese Ingli lugu saate lugeda 2015. aasta detsembrikuu Maakodust.