Seinakaunistus suvekodu interjööris.

Korstnameetodi puhul ühendatakse kolm lauda kolmnurkselt kokku ja süüdatakse seest. Mõne aja pärast kustutatakse tuli veevannis. Sellise töötlemise tulemusena tekib huvitav, krokodillinaha moodi pind.

Eesti arhitektid ja disainerid on taasavastanud pindade töötlemisel yakisugi tehnika. Jaapani meistrid on korraldanud sellealaseid töötubasid, ja söestatud laudu on Eestis kasutatud juba kahe maja välisfassaadil.

Mina kasutasin sellist söestamist paarkümmend aastat tagasi, oskamata sellele siis yakisugi uhket nime anda. Dekoratiivsed seinakaunistused on leeklambiga kuni söestumiseni üle põletatud. Sedaviisi põletada tohib vaid õues, majadest eemal, ning kustutamiseks peab läheduses olema vesi.
Puidust seinakaunistused sobivad hästi kivist või tellistest seinale.

Hiljem on kuivanud pinnad tugeva kapronharjaga harjatud. Leek ümardab servad ja põletab pindmiselt välja pehmema puidu. Harjamine eemaldab lahtise tahma ja toob esile reljeefse pinna.

Sellised seinakaunistused on efektsed pritskohvil, tellis- ja paekivipindadel. Linnakorteri kirjule tapeedile ei pruugi see aga sobida.
Proovitükk söestatud lauast.