Et külmkapp laitmatult puhtaks saada, tehke see kõigepealt tühjaks ja visake ära kõik seisma jäänud ning säilivusaja ületanud toiduained. Võtke seejärel välja klaasriiulid ja kastid, peske need korralikult pesuvahendi ja voolava veega, või kui selleks aega napib, käige puhta lapiga üle.

Ärge jätke tähelepanuta kapi sisekülgi ja välisust. Kui külmikus püsib visalt halb lõhn, paigutage kapi põhjaliku puhastamise järel sinna kausitäis soodat ̶ see imab juba päevaga kõik ebameeldivad lõhnad.

Puhastage pesukäsnad

Selle asemel, et pesukäsnasid tihti vahetada, saate neid lihtsa nipiga tublisti puhtamaks: laske veekeedukannuga vesi keema, visake käsnad kuumakindlasse nõusse ja valage neile keev vesi peale. Kui tundub, et ühest korrast ei piisa, korrake protseduuri.

Lambivarjud tolmuvabaks

Unustage tolmuimejad ja tolmuharjad ̶ selleks et kõiki, eriti pisemaid ja kangast lambivarjusid puhastada, ostke endale tavaline maalripintsel. Puhastage pintseldades kogu kuppel ja seejärel lambipirn ning -juhegi.

Kui kangast lambivarje majapidamises pole, teeb töö hästi ära ka regulaarne mikrofiiberlapiga puhastamine: metallilt, plastilt ja muudelt tugevatelt materjalidelt saab sellega tolmu kenasti kätte, kangaga aga võib hätta jääda.

Eemaldage ahjult kõrbenud plekid

Ahju põhja kipub ikka tekkima kinnikõrbenud plekke, millest on väga raske lahti saada, pealegi eritavad need küpsetamise ajal kõrbehaisu ja võivad isegi suitsema minna. Muidugi võiksite oma ahju regulaarselt puhastada ja teha seda iga kord kogu ahju ulatuses, aga kui aega pole palju, keskenduge kõige suurematele plekkidele.

Selleks hõõruge plekk esmalt spaatliga lahti ̶ kui veab, siis sellest juba piisab. Kui õnne vähem, katke plekk äädikaga ja laske viis minutit seista. Seejärel lisage äädikakihile soodakuhi ning laske neil koos paar minutit toimida. Lõpuks loputage kõik korralikult üle, ja võitegi jälle ahju kasutada.

Uus hingamine kodukangastele

Võtke ühel nädalavahetusel ette ja peske ära kõik kodus leiduvad kangad: tekid, padjad, dušikardinad, voodikatted jne. Masinas võib pesta peaaegu kõiki neist, jälgige lihtsalt juhiseid. Kui koju kipub tekkima ebameeldiv läppunud lõhn, lisage nende tekstiilide pesuvette veidi aroomiõli, näiteks lavendlit, nii saate koju mõnusat värsket lõhna.

Prügikast haisuvabaks

Tehke prügikast tühjaks, loputage korralikult puhtaks (parim on survepesur, aga piisab ka tavalisest loputusest vannitoas) ja jätke mõneks ajaks nõrguma. Siis puistake kasti põhja veidi soodat ̶ see imab kõik halvad lõhnad. Kui sooda on oma töö teinud, loputage prügikast uuesti ja laske lõplikult kuivada.

Vannituba sihikul

Pole vist ühtki perenaist, keda ei ajaks masendusse veesete vannitoas ja võimetus sellega toime tulla. Selle asemel, et settest määrdunud kohtadele puhastusvahendit piserdada, kandke seda hoopis lapile ja hõõruge siis vajalikele kohtadele ning jätke mõneks ajaks seisma. Piserdades voolab vahend mööda seinu ja kraane alla ega jõua määrdunud kohal piisavalt toimida.

Pott puhtaks

Olete üks neist, kes võitluses määrdunud tualetipotiga enamasti alla vanduma peab? Siis soetage endale geeljas puhastusvahend, mida kantakse poti serva alla. Esmalt tõmmake vett: see teeb poti seinad piisavalt märjaks. Siis kandke serva alla geel ja jätke seisma, gravitatsioon teeb oma töö ja pott saab kogu ulatuses puhastusvahendiga kaetud. Parima tulemuse saamiseks võiks poti sedasi kogu ööks seisma jätta, siis peate olema lihtsalt piisavalt kiire, et hommikul esimesena jaole saada ja pott harjaga puhtaks nühkida.

Potihari bakterivabaks

Tõenäoliselt kõige määrdunum ese majapidamises on tualetipoti puhastamise hari. Selle puhastamiseks on kaks võimalust, üks keskkonnasõbralik ja teine mitte nii väga.

Leebem lahendus on valada mõnda anumasse veidi äädikat, lisada tibake soodat ja keeva vett ning jätta hari sinna mõneks ajaks ligunema. Mitte nii loodussõbralik lahendus on paari korgitäie valgendaja vette lisamine.

Pärast leotamist loputage hari puhtaks. Samamoodi puhastage ka harja hoidik.

Kohvimasin puhtaks

Masinakohvi valmistamine võtab viimasel ajal kaua aega? Võimalik, et süsteemi on ummistanud katlakivi. Sellest vabanemiseks valmistage veest ja äädikast lahus vahekorras 1:1 ja täitke sellega masina veeanum. Kohvipuru anumasse paigaldage puhas paberfilter. Pange masin tööle, laske sel käia poole peale ja lülitage seejärel välja. Laske seista 30 minutit, lubage tsüklil lõpuni käia ja visake kannutäis äädikalahust minema. Masina loputamiseks täitke veeanum puhta veega, vahetage filter puhta vastu ja korrake kogu kohvivalmistamise tsüklit. Kui kohvikann on katlakivine, täitke see sooja vee ja riisiteradega ning loksutage või segage vedelikku kannus, kuni mustus hakkab lahti tulema. Riisiterad toimivad koorijana. Seejärel nühkige kann tavalise pesukäsnaga puhtaks ja loputage.

Allikas: MSN.com