Tema seletused plaatimistööst on lihtsad ja selged, sest ta on selle oskuse iseseisvalt elu jooksul omandanud. Palgatööd tegi Kalle algul haljasalade projekteerijana, siis maastikuarhitektina, kuni pensionile jäi.

Plaatimistöid jagub siiani. „Noored ei oska oma kätega suurt midagi teha,” ütleb Kalle. „Mu oma poeg ka remontis korterit nii, et vannitoaplaadid libisesid öösel seinalt maha.”

Kalle Kütt õpetab:

1. Kõige targem on muidugi professionaal leida.

2. Kui ei leia või pole raha, algab kogu töö pindade korda tegemisest. Põrandad ja seinad peavad olema sirged. Kui pole, tuleb seinad tsemendipõhise tasandusseguga tasandada, vajadusel valada korralik tasane sirge aluspõrand. Trapiga duširuumi puhul tuleb teha kalded trapi suunas, et vesi saaks ära joosta. Seda, millega põrandat valada, oskab näidata iga ehitustarvete müüja.

3. Kui töö on ära kuivanud, töötle pinnad nakkedispersiooniga.

4. Plaatimine algab seintest, siis tuleb põrand. Nüüd kata seinad vesieristusega. Kui paksult seda panna, on kirjas iga sellise toote pakendil, see võib eri toodetel erineda. Seinte liitekohad ja vuugid kata nurgatugevduslindiga, mis kleebitakse selle sama vesieristusega.

5. Järgmisel päeval võib plaatimisega pihta hakata. Vaja läheb plaate, segukammi (mida suurem plaat, seda suuremate piidega kamm sobib), vuugiriste ja vuuginööri, abiks on lood või sirge latt.

6. Plaatide jaotus tuleb välja arvutada, seinte äärtesse ei maksa poolest plaadist väiksemat tükki jätta.

7. Plaatimist alusta teisest reast ja mine järjest ülespoole. Tark on plaadirea alla panna toetuseks lood või latt, et värske töö viltu ei vajuks. Vuugiristid ja -nöör aitavad plaatide vahele vuuke jätta. Iga plaadirea horisontaalsesse vuuki pane kindlasti vuuginöör.

8. Enne põranda juurde asumist tee see kindlasti puhtaks – tavaliselt pudeneb seinte plaatimisel üht-teist ka põrandale – ja kata samamoodi nakkedispersiooniga.

9. Kui põrand on ära kuivanud, kata see vesieristusega. Põranda ja seina ühendusnurgad kleebi tugevduslindiga. Järgmisel päeval saab tööga pihta hakata.

10. Kui põrandal kallet pole, käib asi lihtsalt: pane aga segu ja aseta plaat. Kui põrandal on äravoolutrapp, soovitatakse trapi ümber jätta plaadi tehaseserv. Kui nii välja ei mängi, peab lõigatud plaadiserva liivapaberiga töötlema, et hiljem pesija end ei vigastaks.

11. Alles siis, kui põrandal on plaadid kuivanud, plaadi seina esimene ehk alumine rida.

12. Edasi vuugi kõigepealt seinad ja siis põrand. See tähendab, et vuukidesse surutakse vuugisegu, jäägid pestakse plaatidelt maha ja vuugid pestakse ühtlaseks (enne lase u 0,5 tundi kuivada). Selleks on hea niiske svamm.

13. Järgmisel päeval tihenda põrandate ja seinte liitekohad sanitaarsilikooniga. Lase kätetööl mõned päevad rahus kuivada.

14. Kuidas see kõik praktikas välja näeb, saab vaata Youtube’ist, näiteks: https://www.youtube.com/watch?v=moPz3P8jPjE ja loe juurde: www.ehitusfoorum.com