Kui abikaasa tegi Larissa Pajole kolmteist aastat tagasi ettepaneku maale kolida, jäi põline linnatüdruk kõhklemisi nõusse ainult ühel tingimusel: mingit aeda peale muru maja ümber ei tule. Aeg läks ja sõbrad käisid külas – uutele majaomanikele toodi kingiks ikka üks ja teine puu. Perenaine püüdis neid ükshaaval murusse tippida. Lõpuks sai tal sellest villand – nii ei saa ju muru niita! Üks samm viis tasahilju teiseni ja ükshaaval mahapandud puude asemele hakkasid tekkima ulatuslikud istutusalad.

Maal õnnelikuks katsumuste kiuste

Rootsis pereõnne leidnud Liisi Tiidre-Guilotte ruttab sageli meie muutliku ilmaga kodumaale, samal ajal kui paljud tema tuttavad põrutavad jahedast suvest soojale maale päikest püüdma. Liisi on koos abikaasa Micke ning kolme poja Oliveri, Ellioti ja Melkeriga Eesti ja Rootsi vahet sõelunud juba üle kümne aasta. Viimasel aastal on neid truult saatnud ka jahikoer Sindi. Põhjuseks on armsaks maakoduks sätitud vana Hansu talu.

Terrass suveköögi ja aiavaatega

Vanu asju üles korjates armastab hiidlane ju öelda: "Ehk läheb taris!" (Hiiu keeles) – "Ja tuleb välja, et lähebki!" kinnitab Hiiumaa vallavolikogu esimees Aivar Viidik oma suvekööki ja terrassi näidates. Taaskasutus on siin peres au sees.

Maja taastamise blogi: seinad saavad rootsipunaseks

„Algusest peale oleme kavatsenud taastada voodri- ja aknalahendused originaaljooniste järgi. See tähendab, et maja ümbritsevad alt äärest vertikaalsed lauad, mis ulatuvad 75 sentimeetri kõrgusele, ja nende kohale paneme horisontaalsed lauad. Tuuletõkkeks kasutame kangast, kuid siin tuleb teada mõningaid olulisi nüansse,” kirjutab kodunullistsajani.com blogi autor Riin Leas.

Mälestused, puhtus ja ilu Hellema talus

Elamine oli tontlikke vaheseinu ja rämpsu täis, seintel olid plakatid, maas linoleum, soojustuseks oli kasutatud roostetanud plekki. Alumisel korrusel oli neli, ülemisel kaks pursuika-ahju, mille väljalõhkumine oli suur töö. “Hoolimatus lõi mulle kohutavalt hinge, andiski tõuke kõik puhastada ja taastada. Majast jäid alles ainult müürid, hooned tuli uuesti üles ehitada,” meenutab Kaarel Eenpalu tütretütar Anne Eenpalu, kes peab vanaisa talu taastamist oma elutööks.

Teeme ise: kiirgrilli saab teha ka ämbrist

Loodusesse välja sõites ei pea grillimisest loobuma, kui kodus on ainult suur grillahi. Poes müüdavatest kiirgrillidest kestvama abivahendi saab hõlpsasti meisterdada odavast ämbrist.

Tõhus abimees – survepesur

Survepesur koos selle juurde käivate lisatarvikutega võib osutuda maakodus tõhusaks ja mitmekülgseks abimeheks. Siiski tuleb teada üksikasju, kuidas neid riistu õigesti ja õiges kohas kasutada. Tugeva survega vesi aitab puhastada katuseid, kõnniteid, treppe, sõidukeid jms mustusest, millest vabanemiseks oleksid muud moodused märksa aeganõudvamad ja tülikamad. Seejuures tarbib korralik survepesur vähem vett, kui kuluks pindu n-ö tavasurvega veega loputades, harja või lapiga nühkides ja siis uuesti loputades.

Pootsi mõisas valmivad maailmaklassi marjaveinid

Põldsamite meespere – isa Ants ja pojad Marko, Vahur ja Ants juunior – on Pootsi mõisale eluvaimu sisse puhunud. Mõis on saanud nii seest kui ka väljast uue ilme. Endine korvpallur Marko Põldsam ja tema abikaasa Anneli valmistavad mõisa võlvkeldris marjaveine, mis on lühikese ajaga palju kuulsust kogunud.

Muinasjutuline Meelte aed

Tallinna botaanikaaia Meelte aed on eriline paik, mida projekteerides on mõeldud ennekõike erivajadustega inimestele. Maakodu suvepraktikant Briti Tartes käis ühel kuumal suvepäeval selles tänapäevase kujundusega aias, teejuhiks avamaakollektsioonide osakonna vanemaednik Ave Visnapuu.

Kuidas luua vihmaaeda?

Nutikas aednik kasutab ära taevast alla sadanud vihmavee, mille võib juhtida otse spetsiaalselt rajatud ja niiskust armastavasse peenrasse, mis on ühtaegu nii ilus kui ka praktiline.
Lina paneb vananemisele päitsed pähe
Lina on üks iidsemaid kultuurtaimi, mida eri rahvad on väekaks pidanud. Linaseemneid ja külmpressitud linaõli kasutatakse paljude haiguste ja haiguslike seisundite raviks ja leevenduseks.
Tõe taime väe kohta avab ka tema ladinakeelne nimetus Linum usitatissimum – kõige kasulikum taim.

Kuidas kolmest daaliast sai 200

„Elu paratamatus – vananemine – võib tabada ka aeda. Siis pole muud, kui käised üles keerata ja aeda uuendama hakata. Ringi vaadates selgus, et meie aias ei ole varem daaliaid kasvatatud,” kirjutab aednik Margus Maripuu. „Sai otsustatud: aias leiavad endale koha kolm daaliat. Heal lapsel on teisigi ilusaid nimesid: aedjorjen, georgiin, neitsisõlg... Möödus paar nädalat ja kolme daalia asemel oli kakssada püsiku juurikat.”

Mis on tõukoera hind?

Tõukoera ostmist võib täiesti vabalt nimetada raketiteaduseks, sest eksimisvõimalusi on hirmutavalt palju. Peale võib sattuda ka petturitele, kes müüvad odava hinnaga ja suurte lubaduste saatel kutsikaid, kes võivad olla segaverelised või hoopistükkis haiged.

Algaja mesiniku ABC: kas mesilaspere jääb ellu?

Mesilaste suremuse peamine põhjus on mesilastega koos tarust tarusse leviv parasiit varroalest. Teadlased vaidlevad alles, kas lest toitub mesilase vagla ja täiskasvanud mesilase hemolümfist või rasvkehast. Selge on, et parasiidi tegevus nõrgestab mesilast. Peale selle kannavad varroalestad edasi viiruseid, mis põhjustavad mesilaste haigestumise või hukkumise.

Lõunamaist särtsu aiapeo ampsudesse

Kostitage oma külalisi sumedal suveõhtul veidi teistmoodi. Pakkuge neile põnevate täidistega taco'sid!

Kuukummardaja kalender

29. august on kaduneljapäev, kuid eriti väekas päev. Mida sel päeval peaks tegema?
Maakodu