Tamme taluga seovad Kadrit lapsepõlvemälestused. „Minu jaoks ei ole see võõras kant. Olen kõik suved siin veetnud, selles mõttes oli see turvaline koht, kuhu tulla. Jah, paljud mängukaaslased on siit edasi liikunud, läinud linnadesse. Mina olen aga tagasi liikunud. See on paradoks – seda, mida teised lähevad linna leidma, oleme meie tulnud just maale otsima.“

Kuidas luua peaaegu hooldusvaba tarbeaeda? Professionaalne aednik Diana Roolaid on oma koduaeda Tiskresse loonud nn konteineraia, mis ei vaja suurt hoolt, kuid kõik vajalik on käepärast. Diana teab ka seda, kuidas nakatada lapsi aiapisikuga.

Kõik taimed ei taha kasvada tavalisel mullal, vaid vajavad happelist keskkonda. Kuidas ehitada turbaaeda ja mida sinna kasvama panna? Oma kogemustest räägib maastikuarhitekt Eneli Niinepuu, kes ehitas mullu suvel enda aeda turbapeenra, varsti võib ta noppida sellelt muu hulgas ka mustikaid ja pohli.

Lilleõite kasutamine kokakunstis on muutunud tõusvaks trendiks. Sööme isegi maast välja kraabitud juuri ja sibulaid-mugulaid, kuid kauneimat osa taimedest, õisi, kohtab köögis teenimatult harva. Tallinna Botaanikaaia metoodik Krista Kaur kirjutab sellest, milliseid õisi võib söögilauale panna.

Maakodu käis külas Märjamaal asuvas imekaunis lillepoes Tiina Lilleaed. Selle omanik Tiina Sillaste tegi elus kannapöörde ja pühendas end lilledele. Hommikust tervitusringi alustab Tiina tavaliselt poest ja vahel kolleegid imestavad, et kellega Tiina seal räägib. “Lill on nagu inimene, tahab ka hoolitsust ja tähelepanu,” väidab ta.

Sel korral on Maakodus meistrimeestele suisa mitu lugu. Õpetame, kuidas ehitada ratastega kanamaja, kus oleks tiivulistel tore elada ja mis rõõmustaks ka pererahva silma. Lisaks õpetame ehitama akendele sääsevõrku, sest need on tänavu suvel asendamatud.

Ilmselt on iga maja- või suvilaomanik pidanud vähemalt kord elus kokku puutuma probleemiga – kuidas saada telepilt ja internet maakodusse? Tänu mahupiiranguta interneti levikule on tänavu suvest ka telepildi toomise võimalused maakoju sisuliselt piiramatud. Kõik sõltub vaid sellest, kui palju keegi raatsib sellele kulutada. Millised on interneti paketid ja kui palju need maksavad – sellest on Maakodus põhjalik ülevaade.

Õpetame lastele, kuidas tavalistest põllulilledest luua oma muinasjutumaailm. Heinast saab meisterdada nukke, rüütleid, hobuseid, printsesse või muud põnevat.

Maakodul on juulis sünnipäev, ajakirjal täitub tänavu 27 aastat! Tellijad leiavad ajakirja vahelt Maakodu kaardi, millele võivad kirjutada küsimuse, toreda nipi või kasuliku näpunäite ja saata see meie aiatoimetajale. Kõikide vastanute vahel loosime 1. augustil välja kauni Woolishi villapleedi.

Head lugemist!