Maamaja kindlustamiseks jagavad soovitusi IIZI kodukindlustuse spetsialistid.

Suvilat ja maakodu saab kindlustada erinevate ootamatult tekkivate olukordade vastu. Ükskõik kui hästi me proovime neid ennetada, siis õnnetusi võib ikka juhtuda. Näiteks tulekahju (möödakäija hooletu suitsetamine, äike, elektrilühis), tormikahju (puu kukub katusele, aknasse), veekahju (torustiku lõhkemine), vandalism (varaline kahju).

Maamaja kindlustamisel kehtib tavapärane põhimõte: mida suuremad on kaitsed ja väiksem omavastutus, seda kõrgem kindlustusmakse. Samas on oluline, et kindlustus arvestaks just sinu soovide ja vajadusega ning kahju korral selleks ka abi oleks. Kindlustuspakkumisi võrreldes tasuks vaadata hinnast kaugemale ja mõelda, millised riskid on pakkumises sees. Hinnatundlikuma majapidamise puhul on heaks nipiks suurendada omavastustust, kuid riskide osas valida siiski võimalikult lai kindlustuskate.

Maakodu ja ka suvila kindlustusmakse kujunemisel mängivad rolli mitmed asjaolud. Ühtmoodi tähtis on, kas tegemist on alalise või ajutise elukohaga, milline on hoone konstruktsioon ja ehitusmaterjal, ehitus- ja renoveerimisaasta, pindala, asukoht ja näiteks seegi, kui kaugel asub lähim tuletõrjekomando.
Vana maja
Kui tegemist on maal paikneva talumajaga, milles elatakse püsivalt, siis on maamaja kindlustamine võrdväärne ükskõik millise teise kodu kindlustamisega. Alaliseks elukohaks peetakse maja, kus viibitakse üle poole aastast ehk enamuse oma ajast. Suvila või maakodu, kus viibitakse ainult nädalavahetuseti või üks-kaks suvekuud klassifitseerub ajutiseks elukohaks ja sellele kehtivad kindlustuses eraldi nõuded.

Maakodu kindlustamisel on oluline hoone renoveerituse tase. Aegu näinud, poolenisti lagunenud ja renoveerimata hooneid ei ole kindlustusseltsid varmad kindlustama. Üldjuhul vajab täpsustamist ka küttesüsteemi, elektrisüsteemi, torustiku ja katuse korrasolek. Pakkumise küsimisel tuleb kasuks pildimaterjali olemasolu, et anda maaklerile vahetu ülevaade kindlustatavast pinnast ja saada võimalikult hea pakkumine.

Kui tegemist on ajutiselt kasutatava elamispinnaga ja seisab suurema osa ajast järelvalveta, on oluline välistada kõikvõimalike ootamatute kahjude tekkimine. Kindlasti tuleb lahkudes lülitada välja elekter, lasta tühjaks veetorud ja välistada muud kahjusid põhjustavad tegurid (veetorud külmuvad lõhki, lühis elektrijuhtmetes, loodusjõud (tormituuled, vihm, äike jne).

Kindlustusseltside pakkumised maakodude kindlustamiseks on väga erinevad. Mõned seltsid pakuvad paremaid lahendusi ajutise elukoha (suvila, maakodu) kindlustamiseks juhul, kui oled alalise elukoha nende juures juba kindlustanud.

Kindlasti on ülioluline pöörata tähelepanu just kindlustustingimustele ning võrrelda lisaks kindlustusmakse suurusele ka pakutavat kindlustuskaitset ja tingimustes sätestatud välistusi.