Šokolaadis leidub ohtralt türosiini, mis alandab vererõhku, stabiliseerib veresuhkru taset ning aktiviseerib kilpnääret. Selle tulemusena kiireneb ainevahetus ning alaneb ka kehakaal. Türosiin on nn õnnehormooni lähteaineks ning soodustab serotoniini tekkimist. See omakorda aitab kaasa hea une tekkimisele, pärsib näljatunnet, väldib meeleolu kõikumist, kontrollib söömisel õigeaegselt küllustunde tekkimist ja teeb reipamaks.

Tume šokolaad on puhtam

Mõru-, keedu- ja köögišokolaadid on kõige puhtamad ning tumedamad. Neis ei ole nii palju lisandeid ning seetõttu on nad teiste toiduainete maitsestamiseks head. Söögišokolaadid on magusamad ning neist tuntuim on piimašokolaad.
Šokolaad

100 g kaaluv šokolaad annab keskmiselt 450 kilokalorit. Šokolaad sisaldab antioksüdante, mis kaitsevad südant ja veresoonkonda. Šokolaadi valikul võiks maiustamiseks eelistada tumedat šokolaadi, kuna teistes leidub rohkelt piimarasvu ja suhkrut. Valge šokolaad ei sisalda kakaomassi, vaid koosneb põhiliselt kakaovõist.

Kuum ja rammus vahepala

Külma ilmaga on soe jook alati abiks. Kui ühel hetkel on teelürpimine juba tüütuks muutunud ning ei isuta enam taimetee ega must või roheline, võib mõneks ajaks üle minna kakaole.

Tõsi, seda on keerulisem valmistada. Liiati kui enamik päevast tuleb olla tööruumis, kus ei ole nii lihtne piimapotti tulele panna. Seega päeva parim osa, mil saab end diivanil end välja sirutada, pehme teki üle tõmmata ning suure kuuma kruusitäie kakaod kätte võtta, jääb ikkagi õhtuseks meele­lahutuseks.

Kes kaloreid ei loe ja magusat suutäit ei pelga, võib proovida ka kuuma šokolaadi. Mitte seda tavalist, mida kohvikutes müüakse, vaid ikka õiget ja kosutavat rüübet, mis toob leevendust ja heaolu. See on justkui võimalus end premeerida tehtud töö eest või hoopis innustada enne suuremaid ettevõtmisi. Eks igaüks otsustab ise, kas enne töö ja pärast lõbu või hoopiski vastupidi. Peaasi et ikka kõik kiirelt ja kenasti sujuks.

Kuum šokolaad

  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 100 ml piima
  • 100 ml vahukoort
  • pisut kardemoni
  • 1 tl riivitud apelsinikoort
  • terake soola ja pipart

Kuumutage piim, lisage sinna kardemon ja tükeldatud šokolaad ning laske sulada, seejärel lisage vahukoor ning laske keema. Puistake hulka riivitud apelsinikoor, valage tassidesse, ja kui tundub, et midagi võiks veel olla, siis on see just törts vahukoort kaunistuseks.

Kardemoni võib asendada kaneeliga või hoopiski piparkoogimaitseainega. Teravate elamuste saamiseks võib pisut juurde jahvatada ka kuivatatud tšillit. Kohvisõbrad võivad joogile julgelt lisada ka kanget kuuma kohvi, mis tagab suurepärase maitseealmuse.