Soolase ampsu saab, kui leivakäärule määrida paks kiht majoneesi ning peale priskelt tomatit, soola ning pipart.

Kodus majoneesi teha ei ole mingi kunsttükk, peab vaid arvestama, et kuna kunstlikke säilitusaineid selles ei ole, säilib ta külmikus umbes nädalakese, mistõttu ei maksaks seda jätta lauanurgale vedelema. Kuid enamasti ei kipu seda üle jääma ning seega pole ka muret, et midagi üle jääb.

Kodune majonees

2 munakollast
1–2 tl kanget sinepit
3 dl oliiviõli
2–3 sl sidrunimahla
maitseks soola, pipart

Majoneesi valmistamiseks ei ole tarvis erilisi koostisosi, piisab munakollastest, sinepist, oliiviõlist ning sidrunimahlast. Oluline on kasutada kvaliteetset oliiviõli, sest nii saab kõige maitsvama tulemuse. Kui praadimisel ehk ei ole see nii tähtis, siis majoneesi valmistamisel tasub seda silmas pidada, et tulemusel ei oleks kõrvalmaitset.
Kodune majonees
Esmalt segage munakollane sinepi ja soolaga ühtlaseks, lisage sidrunimahl.
Kodune majonees
Kui segu on ühtlane, hakake tilkhaaval lisama oliiviõli, segage. Kogu õli korraga valades võib segu jääda tükiliseks ning see rikub mõnusa kreemja koostise.
Kodune majonees

Esmapilgul võib tunduda harjumatu, kuid majoneesi sobib määrida või asemel nii leivale kui saiale. Kui esimene katse õnnestus ning tulemus maitses keelel hea, võib edaspidi maitseks lisada küüslauku, peenekshakitud hapukurki ja tilli.