Lihtne, aga suurejooneline: gurmeeroad verivorstist ja hapukapsast
Verivorst, seapraad ja hapukapsas jõuluroana tunduvad väga tuttava ja äraproovituna. Kui aga appi võtta veidi fantaasiat, saab neist uhke gurmeeroa, mis pühadelauale suurejoonelisust lisab.
Rannarootsi verivorstid peekoniga
Mulgi Krõpsude hapukapsakrõpsud
Eemaldage verivorstilt kest, et kätte saada vorsti sisu. Vormige vorsti sisust käte vahel suupärased pallikesed ja asetage küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Küpsetage pallikesi eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures 6–7 minutit.
Võtke Mulgi Krõpsude naturaalsed hapukapsakrõpsud ja purustage peenemaks puruks. Paneerige õrnalt verivorstipallikesi (ahjust tulnud pallikesed on pehmed) hapukapsapurus ja jätke tahenema. Samal ajal võite küpsetada peekoniviilud ahjus või pannil krõbedaks. Kuivatage peekonilt liigne rasv köögipaberiga, lõigake pisikesteks krõpsudeks ja kaunistage trühvlid rosmariinioksaga.
Lihaverivorst kõrvitsa-kreemi ja glögisiirupiga
gluteenivaba lihaverivorsti
kõrvitsat
glögi
Küpsetage verivorste ahjus 180 kraadi juures kuni 10 minutit. Kõrvitsakreemiks keetke kõrvits pehmeks, püreerige ja maitsestage soolaga. Samuti võite kasutada ka juba marineeritud kõrvitsat. Glögisiirupiks kuumutage glögi pikka aega, kuni see vähemalt kolm korda on kokku keenud ja hakkab paksenema. Jahtudes pakseneb see veelgi. Vajadusel võib ka sidrunimahlaga hapet lisada, et siirup ei muutuks liialt magusaks.
Võtke sahtlist oma lauahõbe ja serveerige suupiste supilusikale. Lusika põhjale asetage veidike kõrvitsakreemi, siis peenest verivorstist diagonaalselt lõigatud vorstiviil ja kõigele tipuks mõned tilgad glögisiirupit. Nutikalt serveeritud suupiste on hea idee peolaua erilisemaks muutmisel.
Peekonilõigud marineeritud õuntega, koodilõigud astelpajusinepiga ja seapraelõik friseesalati, pohlade ja ürdiõliga
Rannarootsi maitsestatud peekonilõigud
Rannarootsi maitsestatud koodilõigud
Rannarootsi seapraelõigud kondiga
marineeritud õunad
astelpajumarju
Dijoni sinepit
friseesalatit
pohli
ürdiõli
Küpsetage lihalõigud ahjus etteantud juhendi järgi. Asetage lihad küpsema vastavalt valmimise järjekorrale. Marineerimiseks kasutage kas tavalisi õunu sektoritena või pisemaid paradiisiõunu. Õunaäädikast, veest, suhkrust, kaneelikoorest ja nelgiterast saab oma meele järgi marinaadi kokku keeta. Jätke õunad vähemalt ööks marinaadi.
Täiuslikumaks tulemuseks torgake õuntele suupistetikuga mõned augud sisse. Kui heale teralisele Dijoni sinepile veidikene sisse segada püreestatud astelpajumarju ja tilgake mett, olete kerge vaevaga saanud koodilõigule sobiva kaaslase, mis samuti ka kõrvalosatäitjatega kokku sobib.
Raskema hapukapsa asemel kasutage lisandiks kergemat krõmpsuvat friseesalatit, mida võib maitsestada meelepärase ürdiõliga.
Kaunistuseks lisage pohlamarju, ja kolme sorti lihalõigud oleks serveeritud justkui restoranis.
Dekooriga seavälisfilee kartulikäki, Bearnaise’ kastme ja blanšeeritud lehtkapsaga
Rannarootsi dekooriga ahjupraad seavälisfilees
Bearnaise’ kaste
lehtkapsast
seedermänniseemneid
Küpsetage liha pakendil antud juhendi järgi ahjus. Pärast ahjust tulemist laske lihal enne lahtilõikamist veidikene fooliumi all puhata, nii jääb liha mahlasem.
Bearnaise’ kaste
1 väike sibul
1 tl estragoni
2 sl estragoniäädikat
150 ml valget veini
100 g võid
2 munakollast
8 röstitud peekoniviilu
oliiviõli
suhkrut
Bearnaise’ kastme tegemiseks kuumutage hakitud sibul oliiviõlis klaasjaks ja lisage estragon, estragoniäädikas, valge vein ja pisut suhkrut. Keetke seni, kuni vedelik on peaaegu aurustanud. Lisage segusse tükeldatud või ja munakollased. Edasi kuumutage kastet veevannil, kuni kaste on sametine ja paksemaks muutunud.
Lehtkapsast blanšeerige lühikest aega kuumas vees või aurus, maitsestage ja lisage seedermänniseemned. Kartulikäkist lõigake sobiva paksusega viilud ja küpsetage kuumal pannil mõlemalt poolt taluvõi sees kuldpruuniks või ahjus küpsetuspaberil 180 kraadi juures 10–15 minutit. Serveerige suuremal taldrikul, kuhu kandke pintsliga kaste, selle kõrvale asetage lehtkapsas, lehtkapsale kartulikäkk ja kõige lõpuks seafilee.
Elegantne, minimalistlik ja täiuslik maitsekombinatsioon on pühadelaual pearoa vääriline nauding, mis meenutab külalistele teie kokkamisoskusi järgmiste pühadeni.