Kodust mopitegu alustage maitsevürtside kuumutamisega. Seejärel lisage potti vedelik, kastet tihendavad toiduained ja ülejäänud maitseained. Keetmiseaeg sõltub kasutatavatest toiduainetest – maitsed peavad jõudma ühilduda. Viimasena lisage või ning kurnake siis kaste. Varem valmis tehtud kastet säilitage grillimiseni külmikus.

Grillitav toit (liha, köögiviljad jm) pintseldage kastmega üle, seda võite korrata 10minutiste vaheaegadega u kolm korda kuni toidu valmimiseni. Viimase moppimise võib teha enne serveerimist.

Grillitud kanakoivad

Kahele
2 kanakoiba
soola
Mopp-kaste
250 ml valget veini
100 ml õlut
250 g apelsini
250 g aprikoosimoosi
1 mugulsibul
20 g küüslauku
10 g tšillikauna
tüümiani, musta terapipart ja Cayenne’i pipart, soola
150 g taluvõid

Mopp-kastme valmistamiseks puhastage mugulsibul, küüslauk, tšilli ja tükeldage kõik väikesteks kuubikuteks. Apelsinid koorige ja lõigake kuubikuteks. Kuumutage vürtsid: laske vedelik keema, lisage kõik ained, välja arvatud taluvõi. Keetke aeg-ajalt segades umbes tunnike, et maitsed ühilduksid. Mopp-kastme maitse peab olema magusvürtsikas, lõpuks võiks tajuda ka teravust. Kõige viimaks sulatage juurde või ning seejärel kurnake kaste. Kui leem jääb vedelaks, võite selle tihendamiseks kasutada kastmepaksendajat.

Kanakoivad maitsestage soolaga. Grillige kana mõlemalt poolt kuni kerge pruunistumiseni. Seejärel kandke lihale kuum mopp-kaste. Korrake tegevust iga 10 minuti tagant, kuni liha on valmis. Serveerige grillitud lavaši või köögiviljavarrastega.

Grillil valmistatud valge kala

Grillil valmistatud valge kala

Kahele
400 g valge kala fileed (nt tilaapia)
soola, laimipipart
Mopp-kaste
250 g valget veini
100 ml vahuveini
100 g külmutatud kirsse
200 g kirsimoosi
1 õun
½ sidrunit
20 g küüslauku
10 g ingverit
10 g tšillikauna
sinepiseemneid, valget terapipart, Cayenne’i pipart, soola
150 g taluvõid

Mopi valmistamiseks puhastage küüslauk, ingver, tšilli ja õun ning tükeldage kõik väikesteks kuubikuteks. Kuumutage vürtsid. Laske vedelik keema, lisage kõik toiduained, välja arvatud taluvõi.

Keetke aeg-ajalt segades umbes tund, et maitsed sulanduksid tervikuks. Viimasena lisage või, kuumutage ja siis kurnake kaste. Kui kaste tundub ikka vedel, võite kastme tihendamiseks kasutada paksendajat.

Puhastage kala luudest, maitsestage soola ja laimipipraga ning asetage grillile. Pintseldage kala mopp-kastmega esmalt ühelt poolt ja laske veidi küpseda. Seejärel moppige ja küpsetage teiselt poolt, kuni kala on valmis. Kaste, millega pintseldate, peab olema soe. Pakkuge kala koos grillitud köögiviljavarrastega.

Grillitud köögiviljad vardas ja lavašis

Grillitud köögiviljad vardas ja lavašis


Neljale
50 g kirsstomateid
120 g punast paprikat
120 g kollast paprikat
100 g šampinjone
100 g suvikõrvitsat
½ tk Armeenia lavašši

Marinaad
4 g küüslauku
50 ml oliiviõli
Õunaäädikat, balsamico- ja sojakastet, soola, musta pipart

Peske ja puhastage köögiviljad. Tükeldage kõik viljad suupärasteks tükkideks. Segage omavahel marinaadi koostisained. Maitsestage ettevalmistatud köögiviljad marinaadiga.

Pooled köögiviljad ajage vardasse ning küpsetage grillil valmis. Ülejäänud köögiviljad keerake fooliumisse ning küpsetage need sedasi pakitult grillil valmis. Seejärel keerake küpsed köögiviljad lavašilehte ning grillige veel 5−7 minutit. Valmis köögiviljavardad või köögiviljalavašš sobivad suurepäraselt grillroogade lisandiks, aga ka iseseisvaks roaks.

Grillitud puuviljad

Grillitud puuviljad

Kahele
100 g õunu
100 g pirne
100 g banaani
suhkrut, kaneeli, mango-jalapeno glasuurkastet
20 g maasikaid
20 g granaatõuna
vanillijäätist maitse järgi
veidi värsket melissi

Puhastage puuviljad ja tükeldage need suupärasteks tükkideks. Maitsestage ja grillige 20−30 minutit, kuni puuviljad on valmis. Serveerige jäätise, granaatõunaseemnete ja maasikatega. Kaunistuseks lisage värske melissioksake.