RETSEPTID | Ja nüüd läheb grillile halloumi ehk grillimisjuust


Halloumi-vardad.
Halloumi-vardad.Dagris Punder

Grillihooaeg on täies hoos, kuid see ei tähenda sugugi, et grillida saab ainult liha.

Halloumi on Küproselt pärit valget värvi poolkõva soolakas laagerdamata juust, mis on populaarne ka Kreekas, Türgis ja mujalgi. Halloumi’t valmistatakse enamasti kitse- ja lambapiimast, vahel ka lehmapiimast. Kuna halloumi sulamispunkt on kõrge, sobib see hästi praadimiseks ja grillimiseks.

Suvikõrvitsasalat grillitud halloumi’ga

Väheste koostisosadega lihtne salat, milles saab ära kasutada suvised suvikõrvitsakuhjad.

  • 2 suvikõrvitsat
  • 250 g halloumi’t
  • 2–3 sl pestot
  • seedermänni- vms seemneid
  • serveerimiseks ciabatta’t
Halloumi-suvikõrvitsasalat. Dagris Punder
Seotud lood:

Lõigake suvikõrvits õhukesteks viiludeks, mida on hea teha köögiviljakoorija või nn köögimandoliiniga. Lõigake juust viiludeks, grillige (või küpsetage pannil) nii suvikõrvitsa- kui ka juustuviilud. Kui suvikõrvits on valmis, segage see pestoga. Jagage 2–3 portsjoniks, puistake peale seedermänniseemneid ja lisage igale taldrikutäiele kuldseks grillitud juustuviile. Serveerige näiteks röstitud ciabatta’ga.

Halloumi-vrapp

Kellele siis vrapid ei meeldiks! Neid on lihtne ka õhtusöögiks kokku keerata, pealegi saab igaüks oma maitse järgi lisandeid valida.

  • tortiljasid
  • kreeka jogurtit
  • värsket salatit
  • tomatit
  • kurki
  • redist
  • punase pipra, paprikatšatnit
  • halloumi’t
  • za’atar’iga ürdisegu
Halloumi-vrapp. Dagris Punder

Viilutage köögiviljad, grillige viilutatud halloumi, soojendage tortiljad. Vrapi kokkupanekuks määrige tortilja keskele kreeka jogurtit, laduge sinna salatit, tomatit, kurki, rediseviile, lisage grillitud halloumi, paprikatšatni, soovi korral za’atar’iga ürdisegu või muu meeldiv maitseainesegu ja voltige tortilja kokku.

Halloumi-peekoni ampsud

Väiksed soolased peekonisse mähitud juustuampsud maitsevad hästi igal ajal: kas iseseisvalt näksilaual või värske salati peal.

  • halloumi’t
  • viilutatud peekonit
  • hambatikke
Halloumi-peekoniampsud. Dagris Punder

Lõigake juust väikesteks kangideks. Mässige iga juustuükk peekonisse, kinnitage see puutikuga. Küpsetage grillil või ahjus fooliumi peal umbes 10–15 minutit, poole pealt keerake ümber.

Hea teada! Halloumi maitseb paremini just küpsetatult (praetult või grillitult) ja soojana, siis see on seest kreemjas ja pehme, aga väljast krõbe. Jahtudes hakkab juust hamba all n-ö kriuksuma.

Halloumi-köögiviljavardad


Köögiviljavarrastest saab tänu juustule vabalt terve eine, kuid need sobivad hästi ka kõrvalroaks.

  • halloumi’t
  • meelepäraseid köögivilju, näiteks tomatit, paprikat, punast sibulat ja šampinjone
  • puidust grillvardaid
Halloumi-vardad. Dagris Punder

Lõigake köögiviljad ja halloumi suupärasteks tükkideks, ajage varda otsa ja grillige, kuni juust on krõbe ja köögiviljad kenasti röstitud.

Maasika-šokolaadikook

Suvel ei saa me kuidagi läbi maasikatordita. Maitsva koogi kindlustab lihtsa kakaose koogipõhja, vahukoore ja maasikate kombinatsioon.

Põhi

  • 100 g võid
  • 130 g suhkrut
  • 2 muna
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • 45 g kakaod
  • ¾ tl küpsetuspulbrit
  • ¾ tl soodat
  • näpuotsatäis soola
  • 170 g jahu
  • 160 ml piima

Katteks

Loe veel

  • 3 dl vahukoort
  • 3–4 sl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • kaunistuseks maasikaid
Maasika-šokolaaditort. Dagris Punder

Põhja jaoks vahustage või suhkruga kergeks ja õhuliseks. Vahustage sellesse ükshaaval munad. Lülitage mikser aeglasele käigule ja segage sisse vanilliekstrakt, kakaopulber, söögisooda, küpsetuspulber ja sool. Lisage pool jahust, seejärel kogu piim ja siis ülejäänud jahu. Vahustage, kuni kõik on hästi segunenud. Võitage lahtikäiv 24 cm läbimõõduga vorm, valage segu sellesse ja küpsetage 180 kraadini eelkuumutatud ahjus umbes 30–35 minutit. Proovige küpsust puutikuga. Laske jahtuda.

Vahustage vahukoor suhkrutega, puhastage maasikad ja lõigake viiludeks. Kui koogipõhi on kuplisse kerkinud, lõigake see siledaks. Katke koogipõhi vahukoorega ja kaunistage maasikaviiludega.