Poest valget sparglit ostes jälgige, et varre lõigatud osa poleks pragunenud.
Spargliga sobib hästi Hollandi kaste.

Sparglid Hollandi kastmes

40 sparglivart
200 g toasooja võid
2 munakollast
1 sl valget veiniäädikat
1 sl vett
Soola

Pange munarebud kaussi ja tõstke kauss keedupotti, kus on keemistemperatuurini vesi. Vispeldage rebusid koos veiniäädika ja veega, kuni segu muutub heledaks ja veidi vahuseks. Nüüd hakake segule võid juurde kloppima ja maitsestage soolaga.

Kuumaveepoti kohale pandult püsib kaste soojana umbes tunni. Kui kaste kipub tükki minema, lisage sorts keeva vett ja vispeldage see kastme hulka.

Lõigake sparglitelt kuivanud ja puitunud osad ja keetke varred soolaga maitsestatud vees pehmeks. Sõltuvalt varre jämedusest kulub selleks 3-6 minutit. Kurnake ja tõstke taldrikule. Kastme võib eraldi serveerida, et sööjad saaksid seda ise sparglile tõsta.

Sparglid kastme ja Parma singiga

Sparglid Parma singiga

2 kimpu rohelisi spargleid
4 munakollast
100 g Parma sinki
50 ml kuiva valget Chardonnayd
50 g pehmet võid
Veidi värskelt pressitud sidrunimahla
Värskelt jahvatatud valget pipart ja soola

Koorige sparglid ja eemaldage neilt kuivanud osad. Siduge sparglid kimpu, et nad keetmisel ei laguneks. Keetke soolaga maitsestatud vees kuni 8 minutit. Vispeldage kausis omavahel kokku munakollased, vein ja pipar. Asetage kauss kuuma veevanni ja vispeldage segu vahuks. See võtab aega umbes 3-4 minutit. Jälgige, et muna tükki ei läheks. Segage juurde toatemperatuuril või ja maitsestage sidrunimahlaga. Saadud kaste valage keedetud sparglitele.

Serveerimisel keerake õhukesed singiviilud ümber sparglite.

Valge spargel Parmesani juustuga

Valge spargel maitseb nagu lillkapsaski hõrgult ka pelgalt sulavõiga, peale võib veel riivida Parmesani juustu.

2 kimpu valgeid spargleid
4 muna
100 g võid
Hakitud peterselli
Soola, suhkrut

Koorige sparglid, eemaldage puitunud osad ning keetmisel siduge sparglid kimpu.
Kõrges kitsas kastrulis keetke spargleid püstiasendis, tipud ülespoole. Keeduvett maitsestage soolaga, lisage ka näpuotsatäis suhkrut. Keetke 8-10 minutit. Samal ajal keetke ka munad kõvaks, hakkige võimalikult kuumalt ja segage toasooja võiga.

Valmis sparglid tõstke eelsoojendatud taldrikutele ja valage munakastmega üle. Peale raputage Parmesani laaste, hakitud peterselli ja maitsestage värskelt jahvatatud pipraga.

Kanasalat grillitud mozzarellaga

Kanasalat spargliga

200 g kanafileed
150 g mozzarellat
150 g kirsstomateid
50 g šampinjone
1 sl pestot
peotäis basiilikulehti
50 ml apelsinimahla
värskelt jahvatatud meresoola ja pipart

Pruunistage kanafilee ja tõstke juurde oliivõliga määritud mozzarell ja laisalt tükeldatud seened. Pange pann viieks minutiks 200-kraadisesse ahju.
Pestost ja apelsinimahlast valmistage kaste ja maitsestage soola ja pipraga. tükeldage tomatid ja ahjust tulnud mozzarella ning sättige kõik koos taldrikule. Valage kastmega üle ja kaunistage basiilikulehtedega.