Guacamole on tuntud tex-mex köögist. Selle jaoks ei ole tarvis uhkeid maitseainesegusid, piisab vaid küüslaugust, natukesest tšillist ning soolast ja piprast. Tomat ja sibul ei ole kohustuslikud, küll aga annavad minu arvates sellele dipile palju juurde. Serveerige krevettidega, aga miks ka mitte maisikrõpsudega.

Guacamole ehk avokaadodipp

3 küpset avokaadot
3 küüslauguküünt
0,5-1 punast sibulat
1 tomat
Soola, pipart
Laimi- või sidrunimahla

Puhastage avokaadod, riivige küüslauk, tükeldage tomat ja hakkige sibul. Pange kõik kaussi, niristage peale laimimahl ning suruge avokaado kahvliga puruks. Maitsestage soola ja pipraga ning valmistage juurde krevetid.

Krevetid:

Oliivõli
Pool punast sibulat
Pool punast tšillipipart
1 küüslauguküüs
Tiigerkrevette, jahutatud või aeglaselt sulatatud

Puhastage krevetid: eemaldage pea ja koor ning soolestik (võib sisaldada liiva) ja saba. Hakkige sibul ja tšillipipar peeneks, riivige küüslauk. Kuumutage õli ning lisage sibul, tšilli ja küüslauk, kuumutage segades, kuni sibul muutub klaasjaks.

Siis lisage puhastatud ja köögipaberiga kuivatatud krevetid – praadige keskmisel kuumusel mõlemalt poolt umbes 2 minutit. Krevetid on valmis, kui need tõmbuvad nö kerra ja muutuvad roosaks. Krevetid on naturaalselt soolased, nii et soola ei ole tarvis lisada.

Kasutades külmutatud krevette, võtke need aegsasti külmikusse sulama. Hädapärast võib krevette sulatada ka vees, kuid eelistatum on siiski aeglaselt sulatamine.

Kanamaks granaatõunaga

Kanamaks granaatõunaga ja pitaleivad

Granaatõuna kastmes kanamaks on mõnusalt magus ja samas hapukas. Kanamaksa praadides peab olema ettevaatlik, et seda mitte üle küpsetada – maks peab jääma keskelt roosaks.

500 g kanamaksa
Oliivõli praadimiseks
3 küüslauguküünt
Pool punast tšillikauna
1 tl jahvatatud koriandrit
1 tl paprikapulbrit
0,25 tl vürtspipart
Soola ja pipart
Poole sidruni mahl
2 dl granaatõunamahla
Peterselli
Granaatõuna seemneid

Soovi korral lõigake kanamaks väiksemateks tükkideks. Hakkige tšillikaun ja tšilli. Kuumutage pannil oliivõli ning praadige maksa mõlemalt poolt kõrgel kuumusel. Maks peaks seest jääma veel roosaks, liigsel kuumutamisel muutub see tuimaks. Eemaldage pannilt.

Alandage kuumust ja lisage pannile küüslauk, tšilli ja maitseained.

Lisage granaatõuna- ja sidrunimahl. Kuumutage, kuni vedelik muutub siirupilaadseks, siis lisage uuesti umbes minutiks kanamaks, segage korralikult läbi ja eemaldage tulelt.
Serveerige hakitud peterselli, granaatõunaseemnete ja lameleivaga.

Pitaleivad

Pita on üks Vahemeremaade ja Lähis-Ida lameleibadest. Pita on taskuleib – küpsetamisel tekkinud õõnsuse saab täita hea-paremaga.

350-400 g jahu
1 tl soola
3 dl sooja vett
12 g kuivpärmi

Segage omavahel kokku kõik kuivained, lisage soe vesi ning segage ühtlaseks taignaks. Sõtkuge tainast kuni sellest moodustub elastne pall, vajadusel lisage jahu. Pange tainas õlitatud kaussi, katke rätiku või toidukilega ning laske tainal soojas kohas kahekordseks kerkida.
Kerkinud tainas jagage kümneks osaks. Rullige nendest õhukesed, umbes 15 cm diameetriga kettad. Asetage taignakettad jahusele pinnale vähemalt pooleks tunniks kerkima. Samal ajal soojendage ahi 220 kraadini. Eelsoojendage ka ahjuplaat. Küpsetage leibu 8-12 minutit.