RETSEPTID: Sügise tummised toidud

Artikkel täismahus!
Köögiviljaroog
Köögiviljavorm mozzarellagaFoto: Dagris Punder

Sügise juurde kuuluvad tummisemad soojad road, mis suvekuudel tagaplaanile jäid. Nüüd ei pane enam keegi pahaks, et ahjust tuppa lisasooja tuleb. Kui toidud on samamoodi värvilised nagu sügis, on see ainult plussiks.

Seene-riisiroog

Seene-riisiroog Foto: Dagris Punder


Risotolaadne riisiroog valmib lihtsa vaevaga, sobides seega hästi argipäeva õhtusöögiks.

KAHELE:
• 1 sibul
• 1 tl kuivatatud aed-liivateed
• 200 g kukeseeni
• 120 g riisi
• 250 ml kanapuljongit
• 2 dl vahukoort
• soola-pipart
• oliiviõli

Hakkige sibul ja kukeseened. Kuumutage pannil õli ning praadige sibulat, kuni see on klaasjas. Lisage hakitud kukeseened. Kui vedelik hakkab seentest välja tulema, lisage pannile riis, segage läbi ning minuti-paari pärast kuum puljong. Hautage madalal kuumusel kaane all 10 ̶ 15 minutit; kui vedelik on kadunud, lisage koor ning segage läbi. Laske veel umbes 5 minutit haududa, kuni segu ei ole enam vedel, vaid kreemise konsistentsiga.

Seotud lood:

Köögiviljavorm mozzarella’ga

Kergemat sorti ahjuvorm, kuhu võib viiludena laduda kõik meelepärased köögiviljad. Efektne välimus on tagatud.

KAHELE:
• pool suvikõrvitsat
• 2 väikest kartulit
• 1 sibul
• 1 suurem või 2 väiksemat tomatit
• aed-liivateed
• soola-pipart
• oliiviõli
• muna
• 1 dl kohvikoort
• 1 pall mozzarella’t

Lõigake kõik juur- ja köögiviljad õhukesteks viiludeks, raputage peale soola ja pipart. Riivige mozzarella. Määrige kaks ahjukindlat portsjonvormi õliga ning laduge viilud vaheldumisi vormidesse. Kloppige üks muna lahti, segage koorega, maitsestage soola, pipra jaaed-liivateega. Jagage munasegu vormide vahel. Küpsetage 200 kraadini eelkuumutatud ahjus 30 minutit, seejärel lisage vormidesse ka juust ning küpsetage veel 10 minutit, nii et juust on kenasti kuldne.

Ahjuroog kuld-merikogrega

Ahjuroog kuld-merikogrega Foto: Dagris Punder



Safranist kuldkollane kartuli-tomati ahjuroog on väga maitsev ja ka silmale ilus vaadata.

KAHELE:
• 3 kartulit
• 3 tomatit
• 2 sibulat
• 2 kuldmerikokre
• soola, pipart
• kurkumit
• safranit
• oliiviõli

Koorige kartulid ja lõigake neljaks sektoriks. Lõigake ka tomatid sektoriteks. Hakkige sibulad suurteks tükkideks. Pange kogu kupatus kergelt õlitatud küpsetusnõusse. Puistake peale soola, pipart ja kurkumit. Puhastage kalad soomustest ning asetage köögiviljade peale. Puistake merikokredele veidike safranit, mõlemale küljele. Hõõruge üht kala teisega, et kõik kenasti kaetud oleks. Niristage mõlemale kalale 2 supilusikatäit õli ja pange siis 220 kraadini eelkuumutatud ahju tunniks ajaks küpsema. Poole küpsemise pealt keerake kaladel külge.

Kanasupp, klimpidega või ilma

Kana-klimbisupp Foto: Dagris Punder



Lihtne ja kodune supp, mis hästi sobib argipäevade õhtusöögiks. Samas on kanasupp asendamatu, kosutades sügisesel ajal kimbutavatest külmetustest. Soovitan igatahes võtta rohkem aega, et puljong ise keeta, nii saab supp hulga maitsvam!

Puljong
• 2 kanakintsu (koos seljaosaga) ja 2 kanakoiba (sobivad ka ainult kanakoivad)
• mugulsibul
• porgand
• jupp vars- või juursellerit
• mõni tera vürtsi ja pipart
• paar loorberilehte
• vett

Supp
• 2-3 porgandit
• (soovi korral kartulit)
• soola
• Klimbid:
◦ kulbitäis puljongit
◦ jahu
◦ 1 muna
◦ soola-pipart

Puljongi valmistamiseks pange kana külma veega potti ja kuumutage keemiseni, keetke 5 minutit ning tühjendage siis pott. Loputage pott, pange kana uuesti sisse ning lisage maitseköögiviljad – koorega sibul, koorega porgand ning seller. Lisage maitseainetest vürtsi, pipart ja paar loorberilehte. Valage potti nii palju külma vett, et kana oleks kaetud. Kuumutage keemiseni ning keetke siis kaane all madalal tulel – nii et vesi õige vaikselt keeks. Keetke niikaua, kuni liha kondi küljest lahti lööb, vähemalt tund aega.

NB! Mida pikem keetmisaeg, seda rohkem maitset!

Loe veel

Kui kana on valmis, eemaldage see puljongist ja pange kõrvale jahtuma. Õngitsege välja maitseköögiviljad, loorberilehed ning ka pipra- ja vürtsiterad ja visake need minema.
Valmistage ette supi sisse minevad porgandiviilud (ja kui klimpe teha ei soovi, siis ka kartulikuubikud.) Puhastage liha luudelt, et see pärast supi sisse tagasi panna. Pange puljong taas tulele, lisage soola ja porgandiviilud ning valmistage klimbitainas.

Tõstke väiksemasse kaussi kulbitäis puljongit, lisage järjest vispeldades jahu, nii et tainas hakkab kogunema vispli keskele. Lisage muna ja kloppige ühtlaseks. Maitsestage soola ja pipraga. Klimpe võib keeta eraldi potis vees või ka otse supi sees. Selleks võtke kaks teelusikat, kastke need korraks keevasse puljongisse ning võtke siis poole lusikatäie jagu tainast ja lükake see teisega keevasse puljongisse. Klimbid on valmis, kui nad pinnale tõusevad – selleks ajaks peaks olema valmis ka porgand.
Serveeriga kuumalt koos maitserohelisega.

Tiramisu

Tiramisu Foto: Dagris Punder


Tiramisu (hääldatakse ’tiramisù’) on Itaalia köögi klassika. Itaaliakeelne fraas tirami su peaks sõna-sõnalt tähendama "tõmba mind üles" ning peaks viitama suhkru ja espresso toimele meie organismis. Nimi tulenevat veel sellest, et tiramisu on nii maitsev, et paneb minestama ̶ sellel võib küll tõepõhi all olla, sest maitsev on ta tõesti!

Alkoholivaba magustoidu jaoks asendage amaretto näiteks roosiveega või vanilliekstraktiga.

• 80-100 g suhkrut
• 250 g mascarpone’t
• 3 värsket muna
• soola
• kakaopulbrit
• kohvi
• 1,5 pakki Savoiard’i küpsiseid

Tehke kohv. Võite kohvi maitsestada kas amarettolikööriga või vanilliekstraktiga või roosiekstraktiga. Eraldage munavalged ja -kollased eraldi kaussidesse. Lisage suhkur ja mascarpone munakollastele, segage ühtlaseks. Lisage munavalgetele veidike soola ja mikserdage kõvaks valgeks vahuks. Segage omavahel munavalgevaht ja mascarpone-segu: kõigepealt kloppige mascarpone-segusse umbes 1/3 munavalgevahust ning siis segage õrnalt sisse ülejäänud vaht. Kontrollige, et kohv ei oleks enam soe ning alustage siis tiramisu kokkupanekut. Kastke küpsis kiirelt kohvi sisse ning laduge niimoodi vormi põhja kiht küpsiseid. Katke see kreemiga. Jätkake niimoodi kihte, kuni vorm täis saab. Katke kreemiga. Nüüd katke vorm toidukilega ning pange külmikusse vähemalt kolmeks tunniks. Enne serveerimist sõeluge peale kakaopulbrit.