Selle retsepti saatis meile Merilin Taimre, kes peab toidublogi Paljas Porgand ning on avaldanud retseptiraamatu “Mu süda kuulub kolmele – toidule, sinule ja minule”. Merilin jagas meiega oma praegusest elukohast Austraaliast retsepti, mille koostisainetest enamiku võib tagaaiast ise noppida.

Kuuele

  • 1 kg kooritud ja seemnetest puhastatud kõrvitsat
  • 800 g kooritud porgandit
  • ¼ tassi oliiviõli
  • 2 purustatud küüslauguküünt
  • 1 hakitud punane sibul
  • 1 sl röstitud sinepiseemneid
  • 2 tl jahvatatud koriandriseemnei
  • 1 tl jahvatatud röstitud vürtsköömneid
  • 1 tl jahvatatud kurkumit
  • ½ tl jahvatatud röstitud kardemoni
  • ¼ tl jahvatatud Cayenne’i pipart
  • 4 tassi vet
  • ½ tassi kookoskoort

Serveerimiseks

  • kookosjogurtit
  • röstitud seemnesegu
  • viilutatud punast tšillipipart
  • meresoola
  • pipart

Kuumutage ahi 220 kraadini. Lõigake kõrvits ja porgand kuubikuteks ning asetage küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Valage üle vähese oliiviõliga ning raputage peale soola ja pipart. Küpsetage ahjus, kuni köögiviljad on kuldsed ja pehmed.

Vürtside röstimiseks ­kuumutage pann ning röstige seemneid ­kuival pannil, kuni need on ­pruunistunud ning tunda on vürtsikat lõhna. Koriandriseemneid röstides hakkavad need praksuma.
Seejärel kuumutage pannil õli ning pruunistage madalal tulel küüslauk ja sibul. Lisage hulka kõik vürtsid ning laske maitsetel umbes 5 minutit süveneda.

Seejärel lisage vesi ja ahjus valminud köögiviljad. Katke pott kaanega ning keetke õrnalt umbes 25 minutit. Eemaldage tulelt ja püreestage blenderis osade kaupa ühtlaseks. Asetage suurema nõu või poti kohale tihe sõel ning valage püree sellest läbi.

Segage lusikaga sõelapealset, et võimalikult palju sõelast läbi saaks surutud. Pinnale peaks jääma üksnes veidi paksemat jääki. Visake see prügikasti, enne kui valate peale ülejäänud supi. Korda sõelumist, kuni kogu supp on potis. Siis segage hulka kookoskoor.
Serveerige kookosjogurti või kookoskoorega ning röstitud lemmikseemnete seguga.

Merilin Taimre



Khiyar bi Laban (või laban bi khiyar)

See on Liibanoni−Süüria salat, mida serveeritakse eelroana. Ka teiste riikide köögikunstis leidub sarnane salat: tzatziki Kreekas, cacik Türgis, tarator Makedoonias, mast-o-khiar Iraanis, jajeek Iraagis, ovdukh Kaukaasias ja raïta Indias.

  • 300 g Kreeka jogurtit
  • 1 värske pikk kurk
  • 1 küüslauguküüs
  • 3 vart piparmünti (ainult lehed)
  • 1 tl soola
Koorige kurk, lõigake otsad ära ja kuivatage paberrätikuga. Lõigake kurk õhukesteks, umbes mõne sentimeetri pikkusteks ribadeks. Lisage jogurt ja segage. Riivige küüslauk ja lisage koos soolaga salatile. Segage läbi. Peske ja kuivatage piparmünt. Hakkige selle lehed nii peeneks kui võimalik ning lisage salatile. Segage. Hoidke rooga enne serveerimist 15 minutit külmkapis. Serveerige külmalt koos Gruusia leivaga.

Rafik Chaabouni


Juuni lõpus kuulutas Maakodu oma sünnipäeva puhul välja suure retseptivõistluse. Toimetusse saabus hea hulk ideid, fotosid ja toitude valmistamisõpetusi, kus oli kasutatud oma aia saadusi: ürte, juur- ja puuvilju ning lilleõisi. Avaldame saadetud retseptidest parimad palad. Retseptisaatjaid ootab kingitus − Fiskarsi ürdipotikomplekt koos aiatöökinnastega.