Mustika-hapukoorejäätis

Kui kodus on jäätisemasin, on selle retsepti järgi jäätist teha väga lihtne. See vajab vaid komponentide kokkusegamist ning seejärel teeb kogu külmutamise töö juba ära jäätisemasin. Lõpptulemus on meeldivalt kreemine ning mustikane. Kindlasti jälgige, et kõik komponendid peale suhkru oleksid külmkapikülmad.

  • 250 g hapukoort
  • 200 g mustika-toormoosi
  • 2–4 sl suhkrut (kogus oleneb toormoosi magususest)
  • 0,5 dl täispiima
  • 2 dl vahukoort
Mustika-hapukoorejäätis.

Segage hapukoor, toormoos, suhkur ja piim omavahel. Kõige viimasena segage juurde vahukoor. Pange segu sügavkülmas seisnud külma jäätiseanumasse ning valmistage segust jäätis. Jäätisemasinas võtab see aega umbes 20 minutit.

Šokolaadijäätis

See on pisut ebatraditsiooniline jäätiseretsept, mille valmistamiseks on kasutatud valgurikast Skyri. Valminult ongi tegu kohupiimast mekki omava külma maiusega, mis maitseb kõige paremini jäätisemasinas äsja valminult. Sügavkülmikusse pistes ja hiljem süües laske sel enne söömist toatemperatuuril mõni minut pehmeneda.

  • 100 g piimašokolaadi
  • 300 g Farmi proteiinidesserti Skyr
  • 2 dl kohvikoort
  • 75 g suhkrut
  • 2 sl naturaalset kakaopulbrit

Sulatage šokolaad veevannil ning segage kokku Skyriga. Lisage ülejäänud komponendid ning segage ühtlaseks. Pange segu jäätisemasinasse ning valmistage segust jäätis.

Mandlijäätis

Mandlijäätisel on oma võlu. See on parajalt koorene jäätis, millel mõnus mandlimaitse. Soovi korral võite mandlid asendada sama koguse sarapuu- või pistaatsiapähklitega.

  • 100 g mandleid
  • 2 dl vahukoort
  • 3 dl täispiima
  • 4 munakollast
  • 100 g suhkrut

Pange mandlid ahjuplaadile ning röstige neid 200 kraadi juures 6–8 minutit. Seejärel hakkige puruks. Kuumutage piim potis keemiseni, kuid ärge keema laske. Tõstke pott pliidilt ning segage sisse mandlipuru. Laske segul seista ja maitsestuda vähemalt kaks tundi, kuid võite jätta jahedusse maitsestuma üle öö. Seejärel nõrutage piimasegu läbi sõela. Pigistage mandlipuru käte vahel korralikult kokku, et veel võimalikult palju vedelikku eralduks. Lisage piimasegule pool suhkrukogusest ning kuumutage segu potis keemiseni.

Mandlijäätis.

Vahustage munakollased ülejäänud suhkrukogusega heledaks vahuks ning nüüd, pidevalt munavahtu vispeldades, hakake kuuma piimasegu tasapisi juurde valama – vastasel juhul tõmbuvad munakollased tükki. Kui kogu vedelik on valatud, tõstke segu pliidile ning kuumutage, kuni see pisut pakseneb. Seejärel laske massil täielikult jahtuda ning valmistage jäätis juba jäätisemasinas. Selleks pange sügavkülmas seisnud anum masinasse, lülitage sisse ning hakake tasapisi jäätisesegu juurde niristama. Seejärel laske masinal töötada. 20–30 minuti pärast on jäätis valmis. Sööge kohe, kui jäätis on veel parajalt pehme või laske vähemalt tunnike sügavkülmas külmuda.

Külmutatud jogurt

See külm maius maitseb värskendavalt ja mahedalt. Jäätisemasinaga valmib külmutatud jogurt eriti kiiresti (umbes 10 minutiga) ning on kõige parem kohe pärast valmimist. Maiust sügavkülmutades laske sel enne söömist kindlasti toatemperatuuril pisut sulada. Lisaboonusena saab siin ära kasutada seismajäänud moosi.

  • 1 tops (370 g) Farmi Kreeka jogurtit
  • 75 g moosi (nt mustika-vaarika toormoosi)
  • 1 sl vedelamat mett
  • 1 tl vanillsuhkrut

Segage kõik komponendid omavahel. Pange segu jäätisemasinasse ning lülitage käima. Kui näete, et anumasse hakkavad juba tekkima pehmed tipud, on aeg jäätisemasin kinni panna – sel hetkel on maiuse tekstuur kõige mõnusam. Sööge kohe.

Külmutatud jogurtijäätis.

Kui jäätisemasinat ei ole, külmutage moos sügavkülmas. Seejärel pange kõik ained kaussi (ka külmunud moos) ning mikserdage segu ühtlaseks.

Eton Mess Kreeka jogurtiga

Teatavasti on Eton Mess Inglismaalt pärit populaarne suvine magustoit, mis sisaldab vahukoort, õhulist beseed ja marju (traditsiooniliselt on enamasti kasutusel maasikad). Kes aga soovivad magustoitu pisut lahjemal kujul nautida, siis proovige sedasama maiust valmistada hoopis Kreeka jogurtiga. Pisikese maitsemängu tekitamiseks on magustoitu lisatud veel õhetavat piparmündišokolaadi.

  • 600 g Farmi Kreeka jogurtit
  • 50 g beseed
  • 100 g marju (mustikaid, vaarikaid või maasikaid)
  • 50 g piparmünditäidisega šokolaadi (näiteks After Eight)

Murendage besee käte vahel ning hakkige šokolaad väikesteks tükkideks. Segage Kreeka jogurt kausis lahti. Lisage ülejäänud ained ning segage komponendid jogurtisse. Serveerige kohe.

Karamellijäätis

Selle tegemisel ei ole vaja jäätisesegu enne kuumutada ega vahustada. Ja erinevalt traditsioonilisest jäätisetainast ei sisalda see retsept mune. Segage vaid komponendid kokku ning valmistage jäätisemasinaga külm maius.

  • 100 g Farmi proteiinidesseti Skyr
  • 100 g hapukoort
  • 2 dl täispiima (3,5%)
  • 125 g heledat suhkrusiirupit
  • näpuotsatäis soola
Karamellijäätis.

Segage Skyr, hapukoor ja 100 g suhkrusiirupit omavahel ühtlaseks seguks. Segamist jätkates lisage piim ja ka sool. Valmistage jäätisemasinas segust jäätis. Vahetult enne selle valmimist niristage juurde ka järelejäänud 25 g suhkrusiirupit. Laske masinal segada nii palju, et siirup jääks jäätisesegusse viirudena. Tõstke segu karbiga sügavkülma ning külmutage enne söömist vähemalt paar tundi.