Toidublogija soovitab: kalla õlu joogiklaasist patta ja pannile
Peale selle, et õlu on kosutav ja karastav joogi- poolis, sobib see ka toiduvalmistamiseks. Toidublogija Tuuli Mathiseni sõnul on õllel toorainena köögis oma kindel koht, kuna annab roogadele uusi maitsenüansse.
Õlle abil saab nii mõnelegi toidule maitsesügavust ja komplekssust lisada. Kui kasutada küllusliku maitsega porterit näiteks suppides või hautistes, maitseb toit rikkalikult ja nii, nagu oleks seda mitu tundi hautatud. Magusate toitude ja kookide puhul aitab õlu oma mõrkjasmagusa maitse ja sügavama maitsenüansiga suhkru magusust tasakaalustada. Kergemad õlled lisavad toitudesse kergust ja mahlakust.
Õlu on hea marineerija ja kergitaja
Tuuli nimetab õlut ka heaks marineerijaks: õlle käärimisprotsessi tulemusel tekivad ained, mis aitavad näiteks liha marineerida ja pehmendada. Õllemarinaadis grill-liha on ühtaegu nii maitsev kui ka pehme ja mahlane.
Sama kehtib liha õlles hautamise kohta. Samuti toimib õlu kergitajana taina sees kas teiste kergitus- ainetega koos või ise kergitades. Seega kerkib nii õlleleib kui ka krõbe paneering muu hulgas ka õllepärmi abil.
Kuna õlu on iidne jook ja paljude rahvaste kultuurides juba aastasadu kindlal kohal olnud, soovitab Tuuli piiluda ka eri rahvaste rahvusköökidesse. Nii võib leida kuulsa Iiri lambalihahautise, mis lausa nõuab tumedat rikkalikku õlut. Või siis brittide köögist juustuse õllesupi, mis kindlasti üllatab oma põneva ja samas veatult toimiva maitsekooslusega.
Brittide rahvusköögis on õlu aukohal
Briti köögi pubitoitude nimistus ongi päris palju toite, kus õlu ja juust on kohtunud. Hea näide on üle ilma kuulus, juba keskajast pärit juustune röstitud sai Welsh Rarebit.
Vahel ei pruugi isegi teada, millisest toidust õlut otsida. Nii näiteks igaüks ei aimagi, et Briti pubiklassiku fish and chips’i puhul käib kalapaneerimise tainasse kindlasti ka õlu.
Õlle kasutamine paneerimistainas on üsna levinud, kuna see annab toidule erilise maitsenüansi ning tainas muutub mõnusalt kohevaks ja krõbedaks.
Põnevaid, kuid samas pisut vähem levinud õlut sisaldavaid toite on palju. Näiteks võib õlut kasutada magustoitude, tarretiste, kreemide, küpsiste, jäätiste, kokteilide, karamelliste kastmete ja muude toitude sees. Kes aga soovib omapärast maitseelamust, võib näiteks koorimata kartuleid õlle sees keeta või sini-merikarpe õlleses leemes aurutada. Maitseüllatus on garanteeritud.