Viis toitu vanaema retseptivihikust

 (4)
Riivleivakook.
Riivleivakook.Kaili Eerma

Sattusin taas sirvima oma armsa vanaema ülestähendatud retsepte ning avastasin mõned magusroad, mis oma lihtsuses on teenimatult unarusse jäänud. Siinkohal väike valik kiirestivalmivaid toite, mis on tehtud nõukogude ajal käepärast olnud ainetest.

Hapupiimakook

  • 2 sl võid
  • 0,5 klaasi suhkrut
  • 2 muna
  • 5 tl kakaod
  • 0,5 tl kaneeli
  • 1 klaas hapupiima
  • 1 klaas jahu
  • 3 sl kartulitärklist
  • 1 tl küpsetuspulbrit

Kloppige munad lahti, lisage suhkur, kakao, kaneel, sulatatud või ja hapupiim. Segage hästi läbi ja pange juurde küpsetuspulbri ning tärklisega segatud jahu. Küpsetage keskmisel kuumusel ahjus kuni 40 minutit. Jahtunult puistake peale tuhksuhkrut.

Kohupiimamagustoit

  • 4 sl suhkrut
  • 2 sl želatiini
  • veidi soola
  • 2 muna
  • 3/4 klaasi piima
  • 2 sl lahustuvat kohvi
  • 0,5 kg kohupiima
  • vanillsuhkrut
  • 3 sl suhkrut
  • 100 g vahukoort

Paisutage želatiin 5 sl külma veega ja sulatage. Vahustage munakollased suhkruga, segage kuuma piima ja sulatatud želatiiniga ning jahutage maha.

Pange kohupiimale juurde vanillsuhkur, lahustuv kohv ja želatiini-piimasegu ning segage hästi läbi. Siis lisage vahustatud munavalged ja vahustatud koor. Kallake segu kaussi või vormi ning pange kolmeks tunniks külmikusse tahenema. Serveerimisel lööge vormist välja.

Riivleivakook

  • 5 muna
  • 1 klaas suhkrut
  • 250 g riivleiba
  • 0,5 tl kaneeli
  • kardemoni
  • 1 sl kakaod
  • veidi moosi
  • vahukoort kaunistamiseks
Seotud lood:

Vahustage munakollased suhkruga, lisage maitseained ja riivleib ning kõige viimasena vahustatud munavalged. Küpsetage ahjus 175 kraadi juures, kuni sissetorgatud tikk jääb puhtaks. Seejärel jahutage maha ning lõigake kaheks kihiks, mille vahele pange moosi. Pealt katke vahukoorega.

Kohvikohupiim

  • 250 g kohupiima
  • 2 sl piima
  • 1 sl lahustuvat kohvi
  • 2 sl suhkrut
  • 250 ml vahukoort
  • 2 tl suhkrut

Segage kohupiimale juurde piim, suhkur, lahustuv kohv ja lõpuks vahukoor.

Serveerimisel pange magustoit pokaalidesse ja puistake peale lahustuva kohvi puru.

Kakaovahukoor.

Kakaovahukoor

  • 250 g vahukoort
  • 2 sl tuhksuhkrut
  • 1 sl kakaod

Vahustage koor, segage juurde tuhksuhkruga segatud kakao. Serveerimisel pange peale värskeid marju.