Gripi ja teiste külmetushaiguste ennetamiseks piisab, kui süüa iga päev 100g astelpajumarju, tarvitada klaas mehu või juua 1/2 klaasi leheteed.

Tugeva köha ja hingamisteede põletike korral võtta 2 korda päevas 1 tl astelpajuõli või lisada 0,5 tl astelpajuõli klaasi kuuma piima sisse ja juua.

Köha puhul aitab astelpajulehetee. Selle valmistamiseks võtta kas 2 kuhjaga sl värskeid peenestatud astelpajulehti voi noori võrseid või 1 sl kuivatatatuid. Peale valada keev vesi, lasta kinnises nõus 30 minutit tõmmata, kurnata ja juua 0,5 klaasi korraga 4-5 korda päevas.

Kinnise köha puhul mõjub köha pehmendavalt astepajulehtede kuum piimaleotis. Selleks võtta 1 kuhjas sl kuivatatud astelpajulehti, valada sellele klaas piima ja kuumutada tasasel tulel kuni piima keemiseni, lasta veidi jahtuda ja kurnata. Sellist jooki juua päevas 5-7 klaasi. Protseduuri soovitav kestus olekski üks päev, sellest piisab köha pehmendamiseks, ja seejärel juua köhavastast astelpajuleheteed (eelmine retsept).

Allikas: "Astelpaju aias ja köögis", Maalehe Raamat