Ilma meeta Ilme saunas ei käi. “Mesi teeb naha pehmeks ja ilusaks. Võite ka ise saunamett segada. Hästi kuivaks kuivatatud ravimtaimed jahvatage kohviveskis peeneks ning lisage see puru meele. Eriti hästi mõjub meega kummel, mis teeb naha pehmeks ja siidiseks.”

Saunavihad

Kes soovib, võib valmistada ka ravimtaimekompsukesi. Selleks pakkige marli või õhukese puuvillase kanga sisse ravimtaimi. Näiteks liigesevaluga inimesed võiksid sinna panna varemerohtu, mis mõjub valuvaigistavalt. Saunas saab kotikest kasutada nagu teepakki. Jätke ravikompsuke kuuma vette 10 minutiks ligunema, pärast seda hoidke selles valutavat liigest.

Taimetõmmist võib kasutada ka keha loputamiseks ning kompsukest masseeriva nuustikuna.
Kui teil on enne sauna aega, võite sobivatest taimedest keeta kange ekstrakti. Seda saate lisada loputusveele või sooja veega täidetud suurde puutünni. Nahale ja juustele mõjuvad sellised vannid pärast pesemist ülihästi. Ilme paneb loputusvette naistepuna, põdrakanepit, männi- ja kuusekasvusid. Jaanilaupäevasesse saunavanni lisage kanget teed kummelist, pärnaõitest ja kaselehtedest, siis saab peo ajaks ilusa naha. “Läbi naha jõuab kõik see hea organismi, kui seda pärast puhta veega maha ei loputata,” ütleb Ilme. 

Suitsusaun

Kui ihu on puhtaks pestud ja vihaga läbi nüpeldatud, paneb Ilme ette pakkuda saunalistele jahutatud taimeteed, et inimene ka sisemiselt puhastuks. Pärast sauna peole minnes aga võiksid vallalised oma rinnaesist ehtida leeskputkega. Naise sõnul viib see taim üksiku südame kokku teise samasugusega.