Kõige saastunumad pinnad köögis: edetabelit juhib köögirätik

 (11)
kanepi-2
Foto: Ilmar Saabas

Kuigi kodust saab alguse ainult 9% registreeritud haiguspuhangutest, mis on põhjustatud toidust, on teadlased seisukohal, et see näitaja on tegelikkuses palju suurem. Uuringud näitavad, et kodus ilmneva ristsaastumise peasüüdlane on üks puhtuse hoidmisega seotud tarbeesemeid ehk köögirätik.

Ajakirjas Food Protection Trends hiljuti avaldatud uuring tõi välja tähelepanekuid ja vajakajäämisi selle kohta, kuidas inimesed köögis käituvad, kirjutab kliinik.ee

„Esiteks ilmnes, et uuringus osalejad kasutasid köögirätikuid ja majapidamispaberit sageli ja mitte alati kuivatamiseks,” märkis uuringu juht Jeannie Sneed. „Selgus, et kõigist pindadest, millelt võeti proovid, olid köögirätikud kõige saastunumad.”

Videojälgimise tulemusena selgus, et paljud uuringus osalejad katsusid köögirätikut enne kätepesu või siis pärast kätepesu, kuid ei olnud käsi korralikult pesnud. Isegi pärast põhjalikku kätepesu kasutasid nad saastunud rätikut uuesti, kandes haigusetekitajad taas kätele.