Ärritajad sinu kodus

“Paljud puhastustoodete kemikaalid on söövitava toimega, ärritades nahka ja hingamisteid ning põhjustades allergiaid,” selgitavad Lilian Somelar ja Anne-Liis Himma, kes hakkasid aasta jagu tagasi alguses enda ja oma pere tervisele mõeldes ning järk-järgult ka teistele huvilistele tooma Eestisse 100% looduslikke ja allergiavabu puhastusvahendeid.

Naiste sõnul teevad Eesti inimesed enamasti otsuse hinda ja mugavust arvestades, viitsimata lugeda toodete silte. Samuti ollakse veidi skeptilised “ökovahendite” võimete osas.

“Ega selle aastaga meie silmis üldises plaanis midagi väga muutunud ole: on palju inimesi, kes ei mõista kodukemikaalide ohtlikkust tervisele ja ümbritsevale keskkonnale. Aga on ka neid, kes leiavad, et vesi on täiesti piisav koristamiseks, väga rasvaseid nõusid saab ju tegelikult puhtaks kuuma vee ja soodaga. Selliseid nippe on palju, mida kasutada kemikaalide asemel, aga kes viitsib mässata kiire elutempo juures. Mugavam on osta poest vahend, mida on kogu aeg kasutatud.”

Anne-Liis lisab: “Rääkides oma tutvusringkonnast – meie sõbrad on muutunud juba palju keskkonnateadlikumaks just tänu jagatud kogemustele. Suust-suhu-reklaam on parim, rahulolu kasvatab usaldust. Kohtusin äsja tuttavaga, kes kasutab Earth Friendly nõudepesuvahendit. Ta oli mehe peale veidi pahane, sest viimati poes käies oli too ostnud Fairy, kehitades õlgu ja õigustades, et mis seal ikka vahet on. Siit loebki välja, et kes korra juba kasutab ökotoodet, ei taha enam muud. Kes ei teadvusta endale, mis vahe on looduslikel vahenditel ja kontrollimata sisaldusega kodukeemial, ei saa aru ka selle mõttest.”

Ökotooted on ohutumad

Liliani ja Anne-Liisi jaoks algas elu tervislikumaks muutmine toitumisest, kodukeemia mõjule hakkasid nad tähelepanu pöörama pärast laste sündi. Kuna oma lapsele soovib iga vanem parimat, leidsid ka nende kodudes oma koha esimesed ökotooted, mis aga ei rahuldanud nõudlikku maitset.

“Nii tuli meil idee leida sada protsenti looduslikud, ent samas efektiivsed puhastusvahendid ning praegu pakume Eestis üle 25 Earth Freindly toote: üldpuhastusvahendeid, pesugeele, nõudepesuaineid, kangavärskendajaid-puhastajaid, puhastusvahendeid mänguasjadele ja köögiviljadele,” loetleb Lilian Somelar. “Eks oma valiku peab igaüks ise tegema, kuid meie soov on häid asju inimestele lähemale tuua.”

Läbi aegade on puhastamiseks kasutatud looduslikke vahendeid nagu söögisooda, pesusooda, äädikas, savi, sidrun, sool jne. Ehk tasuks ka sõprussuhted looduslike vahenditega taas üles soojendada?


Nõuanded

Lõhn ja värv ei tee kodukeemiat tõhusamaks

- Ärge valage erinevaid kodukeemiavahendeid omavahel kokku, sest nendes sisalduvad kemikaalid võivad omavahel reageerida ning kokkusegamisel moodustada mürgiseid gaase.

- Vältige tugevalt lõhnavaid kodukemikaale. Lõhnaained on sageli ohtlikud ega anna puhastusomadustele midagi juurde.

- Eelistage värvituid puhastusvahendeid. Erinevate värvainete lisamine ei paranda toote omadusi.

- Suhtuge kriitiliselt tootjate roheväidetesse. Eelistage tunnustatud ökomärgistega tooteid.

- Ohtliku kodukemikaali tunneb kõige kergemini ära tema pakendi peal oleva oranži ohusümboli järgi – kui pakendil on näiteks must rist oranžis kastis, siis on kodukemikaal ärritav või kahjulik, seega ka ohtlik.

- Kodukemikaali jääke ei tohi valada ühiskanalisatsiooni, sealt satuvad nad keskkonda ja kahjustavad seda.

- Ärge ostke pesuvahendeid, mis sisaldavad fosfaate, NTA-d, EDTA-t või klooripõhiseid valgendajaid, kuna need ained on ohtlikud nii tervisele kui ka keskkonnale.

- Enne kui ostate puhastusvahendeid, soovitame vaadata pakendi pealt, mida seal on kirjutatud koostisainete kohta. Uurige järele ja mõtelge, mida te kasutate kodus ja kas need ained on ka ohtlikud.

- Kodukemikaale peab kodus hoidma lastele kättesaamatus kohas, võimaluse korral kapis luku taga. Nii Eestis kui ka mujal maailmas on sagenenud mürgistusjuhtumid, mis on seotud pesukapslite või geelikuulikeste allaneelamisega. Väikelapsed arvavad, et tegemist on millegi söödavaga. Samamoodi ei tohi puhastusvahendeid valada ümber näiteks joogipudelisse.