Kiirabivelsker Margit Pärn, kas on veel mõni uuema aja probleem, mis suvenautijaid kimbutab?

Väga palju õnnetusi juhtub laste seas ülipopulaarseks saanud batuudil. Vähe sellest, et lapsed seal üksteisele otsa kukuvad, on neil ka ohtlik komme hüpates näiteks õuna süüa või nätsu närida.

Juhul kui võõrkeha satub hingamisteedesse, on kõige tõhusam reaktsioon köhimine. Seljale ärge kloppige, sest võõrkeha võib muuta asendit ja sulgeda hingamisteed täielikult!

Kui juba tekib vilistav hingamine ja laps läheb siniseks, proovige võõrkeha eemaldada Haem­lichi võttega. Kannatanu seisab või istub, seiske tema selja taha ja pange oma käed ümber kannatanu. Asetage oma rusikas käsi vahetult nabast ülespoole vastu kõhtu ja haarake teisega sellest kinni. Tõmmake käsi järsu nõksatusega enda poole ja üles, veidi vasakule. Tehke seda neli-viis korda järjest.

Kui võõrkeha ei tule välja, hakake tegema kunstlikku hingamist. Võib-olla õnnestub puhuda võõrkeha ühte kopsu, teine kops saab hakata hingama. Võõrkeha eemaldatakse hiljem haiglas.

Isegi meie üldiselt viletsa suusailmaga Eestis tuleb ette suvist kuumust. Kuidas palavus meid kahjustada saab?

Palava ilmaga higistab inimene palju ja tal ei tule pahatihti meelde juua vajalikus koguses vett. Lisaks võiks aeg-ajalt tarbida ka mineraalvett, sest organism kaotab suvel palju mineraalaineid. See tekitab halba enesetunnet, peavalu, pearinglust kuni minestamiseni.

Mida teha minestamise korral?

Minestamist põhjustavad palavus, õhupuudus, pikaajaline seismine, negatiivsed emotsioonid.

Asetage kannatanu pikali, tõstke jalad natuke ülespoole. Pritsige näkku külma vett. Minestanut ei tohi hoida istuvas ega püstises asendis! Kui kannatanu ei tule teadvusele, helistage hädaabinumbril 112.

Peale minestamise diagnoositakse veel kuumakurnatust ja -rabandust. Mis nende erinevus on?

Kui lapsed suvel autos magama jäävad, ei tohi neid poekülastuse ajaks sinna jätta. Ka lühikese aja jooksul võib laps saada kuumarabanduse. Samuti ei ole imikuga randa minek kuigi tark tegu.

Kuumarabandusest annavad märku punetav kuiv nahk ja teadvuse hägunemine kuni selle kaotuseni.

Esmaabiks viige kannatanu jahedasse. Võtke tal pealisriided seljast, tehke ta külma veega märjaks ja lehvitage tuult. Teadvuse kaotamisel kutsuge kiirabi.

Palaval päeval on soovitatav lastel lasta piisavalt vees möllata, see aitab ära hoida keha ülekuumenemist.

Kuumakurnatus ei ole eluohtlik. Sümptomid on sarnased gripiga: kahvatus, higistamine, iiveldus, oksendamine.

Kui laps on viibinud liiga kaua palava päikese käes, võib see tekitada õhtul kõrge palaviku.

Jaani- ja ka lihtsalt suvisel grilliõhtul võib tekkida ka väiksemaid ja suuremaid põletusi.

Põletuse juures on üks paradoksaalne seaduspärasus, mida peaks teadma. Mida tugevam on valu, seda pindmisem on põletus; mida väiksem on valu, seda sügavam on põletus.

Esmalt tuleb kiiresti eemaldada riided põletuse kohalt. Nahka tuleb jahutada leige veega. Vesi ei tohi olla jäine, eriti kui põletuskahjustus on suurematel pindadel.

Isegi lühikese viivitamise tagajärjel muutub pindmine põletus sügavamaks.

Põletatud kohale ei tohi panna õli, võid, aaloed, kreemi... Põletuse üks parimatest esmaabivahenditest on Burn-Shieldi geel. See vähendab kiiresti valu ja täiendava põletuskahjustuse teket.

Suvel ilmuvad välja igasugused putukad, juba ründavad sääseparved.

Sääsed on tüütud ja tekitavad sügelust, aga mesilased ja herilased võivad tekitada juba tõsisemaid probleeme. Näiteks võib mõnel tundlikul inimesel tekkida nende putukate nõelamisel tõsine allergiahoog.

Mis tahes allergilise reaktsiooni tagajärjel võib teadvus häguneda või kaduda. Kannatanu on kahvatu, kaetud külma higiga, hingamine on raskendatud, hingamisel esineb kriiksuv heli. Pulss on kiire ja nõrk.

Kui allergia tunnused on kestnud üle 30 minuti, on vähe tõenäoline, et haige seisund võiks äkitselt halveneda. Kui lööbe ja sügeluse tekkega ei kaasne vahetult hingamise ega neelamise raskust, on vähe tõenäoline nende hilisem teke.

Mida kiiremini tekib allergiline reaktsioon, seda ohtlikum see on. Esimestel minutitel tekkinud allergia sümptomid viitavad eluohtlikkusele, helistage kiiresti 112. Telefonis tuleb öelda, mitme minuti (sekundi) jooksul reaktsioon tekkis. Olge valmis elustama.

Millised esmaabivahendid peaksid olema kaasas puhkusereisil, maakodus, isegi randa minnes?

Kui plaanite suvel maale sõita, oleks tark oma esmaabivarustus üle vaadata. Kindlasti tuleb kontrollida, et jaguks igapäevaselt tarvitatavaid ravimeid ja jääks natuke ülegi.

Lastega maale minnes võiks kaasas olla palavikualandajaid ja valuvaigisteid. Kui laps juhtub sööma tooreid marju, oleks hea, kui saaks leevendada selle peale tekkivaid kõhuvalusid (näiteks No-Spa). Allergiline inimene ei tohiks unustada allergiavastaseid vahendeid. Sidemed, plaastrid, Burn-Shield – need võiksid olla ikka kaasas.