RETSEPTID: Punastest sõstardest nii- ja naamoodi


RETSEPTID: Punastest sõstardest nii- ja naamoodi
Sõstravõide tegemisel segage vahustatud munad ettevaatlikult mahla- segu hulka. See mõnus hapukas ja õhuline maius sobib hommikusele moosisaiale ning kindlasti ka pannkoogi vahele. Kui tundub, et võiet sai liigagi palju, võib seda määrida biskviitkookide vahele ning miks mitte proovida ka rullbiskviidi tegemisel.Foto: Pille Hermann

Kui sõstardest moosid, mahlad ning tarretised on tehtud, kuid põõsad on kobaratest lookas, võib neist valmistada nii soolaseid kui ka magusaid lisandeid.

Suvehitiks saab kindlasti sõstra-beseekook.

Kaste liha kõrvale

- 2 klaasi punaseid sõstraid

- 0,5 klaasi suhkrut

- 3 sl oliiviõli

- 1 sibul

- 1 tl palsamiäädikat

- 2–3 tl tomatipastat või 1 suur tomat

- soola, pipart

Keetke punaseid sõstraid 10 minutit. Valage segu sõelale ning pressige mahl välja ja segage mahlale juurde suhkur. Valage õli pannile, lisage tükeldatud sibul, praadige 5 minutit, seejärel segage hulka tomatipasta või peeneks hakitud tomat. Lisage punasesõstramahl, sool, pipar ning kõige viimasena palsamiäädikas. Keetke 10 minutit, valage purki. Kaste säilib suletuna külmikus nädalakese.

Sõstraäädikas

- 0,5 l valge veini äädikat

- 500 g punaseid sõstraid

- 200 g suhkrut

Sõstraäädikas sobib suvistesse salatitesse ideaalselt. Valage poti põhja natuke vett, lisage marjad ning keetke 20 minutit, kuni marjad on katki. Lisage suhkur ja keetke, kuni suhkur on sulanud. Seejärel valage hulka veiniäädikas, segage korralikult läbi ning jätke jahtuma. Siis kurnake segu ning valage äädikas pudelisse, kust on seda salati segamiseks mugav valada.

Seotud lood:

Punase sõstra beseekook

- 1,5 klaasi jahu

- 1 tl küpsetuspulbrit

- 0,5 klaasi võid

- 1 tl vett

- 1 klaas suhkrut

- 3 munavalget

- 2–3 tl maisitärklist

- 1 tl valge veini äädikat

- 1 klaas puhastatud punaseid sõstraid

Segage jahule hulka küpsetuspulber. Vahustage või poole suhkrukogusega, segage juurde 1 tl vett ning hakake lisama jahu, kuni tainas enam käte külge ei jää. Suruge tainas näppudega küpsetusvormi põhja ning asetage külmkappi. Vahustage munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Lisage teelusikatäis veiniäädikat ning 1 lusikatäis maisitärklist. Segage punased sõstrad 2 sl maisitärklisega. Eelküpsetage koogi põhja 15 minutit 175 kraadi juures, seejärel valage sinna maisitärklisega segatud punased sõstrad ning kõige peale vahustatud munavalge. Küpsetage veel 15–20 minutut. Kook on parim samal päeval.

Lisand punasest sõstrast

- 3 klaasi puhastatud punaseid sõstraid

- 0,5 klaasi suhkrut

- 0,3 klaasi vett

- 1 tl oliiviõli

- 1 tl sinepit (võimalusel sinepiseemneid)

- 1 kaneelikoor

- 1 sibul

- soovi korral pool tšillipipart, 1–2 viilu ingverit

- 4–5 terapipart

- soola, purustatud musta pipart

Valage sõstrad, suhkur ja vesi väiksesse potti. Keetke 10 minutit ning pressige mahl välja. Kuumutage pannil oliiviõli, praadige sibulad, lisage kaneelikoor, terapipar, ingver ning tsillipipar, sinep või sinepiseemned. Viimasena valage peale sõstramahl ning keetke segu veel 10 minutit. Säilib külmikus nädala, sobiv lisand grill-lihade ning vorstikeste juurde ketšupi asemel.

Soolane sõstrasalat

- 500 g puhastatud punaseid sõstraid

- 3 suurt tomatit

- 50 grammi rosinaid

- 2 sibulat

- 1–2 sl oliiviõli

- 1 küüslauguküüs

- 200–300 g suhkrut

- soola, pipart

- 100 ml veiniäädikat

- 0,5 tl riivitud ingverit

- 1 loorberileht

- 2 sl vett

Tükeldage sibul, küüslauk ning tomat. Kuumutage õli suurel pannil, lisage sibul, küüslauk ning riivitud ingver. Praadige korralikult läbi, segage hulka tükeldatud tomat ning paari minuti pärast lisage puhastatud sõstrad ja rosinad. Pange hulka loorberileht, suhkur ja sool. Keetke 10–15 minutit ning valage sisse veiniäädikas. Kuna äädikas annab segule küllaltki hapu meki, on targem esmalt lisada väiksem kogus ning vajadusel juurde panna. Keetke veel mõni minut ning valage klaaspurki. Sobiv lisand lihatoitude kõrvale, miks mitte proovida ka hommikul vorstileival või soojal juustusaial.

Sõstramagustoit

- 1 klaas sõstraid

- 3 munakollast

- 100 grammi suhkrut

- 1 tl vanilli

- 200 grammi rõõska koort

Loe veel

Valage poti põhja vesi ning lisage marjad. Keetke, kuni need on pehmed, ning pressige mahl välja. Vahustage munakollased suhkru ja vanillsuhkruga. Segage punasesõstramahl ning vahustatud munakollased, keetke tasasel kuumusel 10 minutit, kuni segu hakkab paksenema. Seejärel asetage jahtuma. Vahustage koor ning segage muna- ja sõstrasegule juurde. Asetage klaasidesse ning jätke vähemalt kaheks tunniks külmikusse. Serveerige jahedalt, kaunistuseks sobivad suured terved punased sõstrad.

Sõstravõie

- 2 klaasi punaseid sõstraid

- 1 tl vett

- 0,5 klaasi suhkrut

- 2 muna

- 2 tl võid

Asetage sõstrad ja vesi potti ning keetke 15 minutit, seejärel suruge marjad pudrunuiaga katki. Kui sõstraseemneid ning marjakesti võidesse ei soovi, kurnake segu läbi sõela. Valage segu taas potti ning lisage suhkur. Vahustage munad tugevaks vahuks ning hakake vähehaaval marjasegule lisama. Viimasena lisage või, segage. Kuumutage 10 minutit, kuni segu hakkab paksenema. Valage purki ning säilitage külmkapis.