Seetõttu ongi rinnavähk 35-55aastaste naiste hulgas esimesel kohal olev surmapõhjus. Kui aga arvesse võtta naised kõigis vanuseastmeis, siis on rinnavähk surmapõhjusena samuti pjedestaalil - teisel kohal.

 Parem karta kui kahetseda

Kui neid surmasid õnnestuks vältida, jääksid emad ning vanaemad paljudesse peredesse alles. Ja neid surmasid saab vältida, sest rinnavähki on võimalik varajases staadiumis avastada ning seejärel ka ravida.

Tuleks ise ennast jälgida ning saada kindlust ja kinnitust mammograafilisel uurin­gul ehk rinnanäärmete röntgen­uuringul käies.

Naistel soovitatakse oma rindu üle vaadata regulaarselt üks kord kuus. Arstide kinnitusel on parim aeg selleks vahetult pärast kuupuhastust, kuna siis on rinnad pehmemad ning sõlmelisi kohti kergem avastada.

Äärmiselt mõistlik oleks aga osaleda ka rinnavähi sõel­uuringus, kuna mammograaf avastab võimaliku vähi tekke 3-5 aastat varem kui käega kombates.

Eestis käib praegu mammograafiline sõeluuring naistele vanuses 50-59 aastat. Sõel­uuringu käigus avastatud rinnavähi vormidest on 75% olnud varases staadiumis ning tervenemislootused seega väga suured.

Tänavu kutsutakse sõel­uuringutele ravikindlustusega naised, kes on sündinud 1945, 1948, 1949, 1951, 1952, 1956 ja 1958. Igaüks, kes saab kirjaliku kutse sõeluuringule, peaks selles ka osalema - seda nii omaenese kui lähedaste õnne ning meelerahu nimel.

 Mammograafiabuss vajab toetust

Maakondades, kust on liiga kauge Tallinna, Tartusse, Pärnusse või Kohtla-Järvele minna, sõidab ringi mammograafiabuss. Bussis on kaasaegne mammograaf, mille hankimiseks koguti raha ETV heategevuslikus saates "Jõulutunnel".

Paraku on buss juba 25 aastat vana ning amortiseerunud. Eesti Vähiliit vajab selle asemele hädasti uut. Uue mammograafiabussi ostu saab toetada läbi Hansaneti www. hansa.ee.

Lisateavet rinnavähi ning seda ennetava uuringu kohta leiab Interneti-aadressilt www.rinnavahk.ee.