Kuid paraku on suvi ka suuremate traumade aeg, seepärast peaks igaüks teadma esmaabist võimalikult palju. Nii suvekodusse kui reisile on hea võtta kaasa vahendeid, mis aitavad õnnetuse ja tervisehädade korral.

Puhasta ja plaasterda haavu

Marrastused, kriimustused ja pisihaavad on aias müttamise ning mängimise sagedased kaaslased. Paljud meist teavad, et õige plaaster on suur abimees, ent milline on see õige?

Valige apteegist kindlasti kangasplaaster, sest see püsib kindlalt ega tule ära. Veekindel ehk kileplaaster lööb kergesti lahti ning töötada, selline sõrme peal, on pea võimatu.

Parim vahend sõrmehaavade ja varbavillide katmiseks on SOFT-side, kuna see seisab peal nii töötamisel kui ka ujudes. Matkadelgi muudab selline side rakku hõõrdunud varvastega inimese elu taas elamisväärseks.

Haavade puhastamiseks on mõistlik kaasa võtta Asept- või Cutasept-spray pudelis. Vesinikülihapend on küll hea, kuid seda jagub üsna vähe. Samuti võib see soojas korgi pealt ära lüüa ning rikkuda ka teised esmaabivahendid. Pealegi kaotab vesinikülihapend oma toime kiiresti.

Eemalda puuke

Puugid on Eestis sagedased. Et nad levitavad ohtlikke haigusi, vajavad nad kiiret eemaldamist. Suvel on haiglate EMO-osakondades järjekorras inimesed, kellel ei õnnestunud puuki tervelt kätte saada ning pea jäi sisse. Aga lastel on ta läinud sinna, kust teda on ülimalt raske kätte saada.

Minul on puugieemaldaja lausa võtmehoidja küljes. See on Tick2 - lihtne abivahend, mis ei traumeeri puuki väljavõtmisel. Tick2 võimaldab seda pahalast eemaldada ka sellistest probleemsetest kohtadest nagu nabaauk. Putuka pea ei jää kunagi sisse ning kätte saab kõige väiksemadki puugid nii inimestel kui loomadel.

Põletused, putukad, väändunud liigesed

Heas koduapteegis on suvel hädavajalik ka põletusevastane esmaabivahend - Burnshield-geel.

Olgu tegu päikesekõrvetuse või hoidiste valmistamisel saadud põletusega, aitab see vahend vaigistada valu, jahutada ning vähendada põletushaava. Matkajadki peaksid selle oma kotti ära mahutama.

Põletuse korral on abiks ka külm voolav vesi. Seep, sool, õli ja Panthenol ei vähenda valu kohe üldse mitte. Burnshield avaldab veel desinfitseerivat toimet, sobides ideaalselt nii kriimustuste kui marrastuste puhastamiseks, samuti leevendab valu.

Soojal ajal on nii lastel kui täiskasvanutel näha turses ja sügelevaid putukahammustusi. Sellegi mure vastu on võimalik leida abi. Mosquito Click (pildil) on pisike vahend, mida on võimalik kinnitada võtmehoidja külge.

Putuka piste kohale on vaja teha mõned klikid. Piesoelektriline seade vallandab punni imepisikese elektrilaengu, millega lõhub mürgi struktuuri ning vähendab paistetust. Sügelust ei teki või see kahaneb kiiresti. Sobib ka herilaste ja mesilaste pistete korral.

Kuid need, kellel on olnud tõsiseid allergilisi reaktsioone, nagu teadvusekaotus või hingamishäired, peaksid oma allergiaravimid kindlasti kaasa võtma. Sellisel juhul on vaja kõiki abivahendeid ning ka kiirabi.

Hea esmaabikomplekt sisaldab veel külmakotti, millega on hea tohterdada väljaväänatud liigeseid. Mitmekordse kasutusega külmakott peaks külmikus häda korraks kogu aeg valmis olema.

Venituste, aga ka valutavate lihaste ja liigeste korral on abiks geel Deep Relief, milles üks toimeaine (levomentool) jahutab, teine (ibuprofeen) leevendab valu ja põletikku ning alandab turset.

Ettevaatust kasvumajades ja peenramaal

Eesti vanasõna ütleb, et õnnetus ei hüüa tulles. Aga kiirabitöös näeb sageli, et suvistes haigestumistes-õnnetustes karjub õnnetus sageli suure häälega ning pikka aega, enne kui tuleb. Ja tagajärjed on enam kui traagilised.

Kõige kurvemad haigestumised on seotud kasvumajadega. Väljas on keskpäev ja temperatuur tõusnud kõrgele, kasvuhoones võib leili visata. Siis astuvad tublid, põhiliselt eakad inimesed
kile alla, et seal tundide viisi tegutseda.

Halvatused, kuumarabandused ja isegi äkksurm, kukkumised ning suured haavad on selle mõtlematuse sagedased tagajärjed.

Elupõline maainimene nii ei tee, kuid suvilates on sellised tragöödiad igasuvised; mida kuumem ilm, seda rohkem. Seetõttu panen kõigile südamele: kasvumajas töötage varahommikul või pärast päikeseloojangut. Seda aega on suvel piisavalt.

Seemnekauplused avaldasid hiljuti, et seemnete müük on mitmeid kordi suurenenud. See on vahva. Aga kui ma meenutan, kuidas kõige palavamal päeval katmata peaga eakad inimesed peenarde kohale kummarduvad ja üliraskelt haigestuvad, tekib tunne, et vana hea eesti talupojamõistus on linnakividel elavatel inimestel täiesti otsa saanud.

Tõsised maainimesed naljalt katmata peaga peenarde vahele ei tõtta. Või on nad lihtsalt sellega harjunud ning nii satub põllul kokkuvajunud maainimese juurde kiirabi äärmiselt harva. Kuid suvilas peenramaal igavesti uinunuid näeb igal suvel liigagi palju.

Tõesti, aeg on praegu kehvake, iga vili suureks abiks. Ent seda saaki saab ka teisiti kui elu ohtu seades. Vältigem pikka aega peenramaal töötamist päeva palavaimal ajal. Müts ja veepudel olgu alati ühes. Müts lapse peas nii aias kui mere ääres väldib samuti terviserikkeid ja ema-isa südamevalu.

Sageli arvavad kroonilisi haigusi põdevad, et suve ajal on tervis oluliselt parem. Nii võtavad näiteks vererõhu- või südamehaiged omamoodi ravipuhkust. See tähendab, et jätavad rohud muretsemata ja ravi katki, põrutades suvekodusse puhkama.

Ära alahinda kroonilisi haigusi

Sellest ei tule kohe üldse midagi head. Vererõhuravi katkestamisel ei ilmne
haigusnähud kohe, sest kasutatakse
kestva toimega ravimeid. Kahjuks ei jää aga tagasilöögid tulemata. Siis on õnnetu inimene perearstist kaugel ning abi otsitakse kiirabilt.

Kuid kiirabi ei saa välja kirjutada retsepte. Tervis halveneb, paremal juhul tuleb ette võtta linnatee. Halvemal juhul tähendab see rikutud suve või midagi veel hullemat.

Seega ravipuhkust ei ole olemas. Võtame suvekodusse kaasa ravimid, meditsiinilised dokumendid, väikese koduapteegi ja rõõmsa meele. Kõige suurem vara nii sellel suvel kui üldse on meie targalt hoitud tervis!

Mare Liiger, kiirabiarst