Kui laevafirma St. Peter Line mullu aprillist viisavabade kruiisidega Helsingist algust tegi, polnud paljudel eestlastel ahvatlevast võimalusest aimugi. Tänavu on sõit mööda Soome lahte Venemaale nii populaarne, et pileti broneerimine nõuab üksjagu osavust ja kannatust.

Mugav laevaühendus

Kui harilikult peab teekonna Tallinnas ette võtma üle Helsingi, siis alates 3. aprillist saab kohale otse kodust, kasutades pühapäeviti käigus olevat Stockholmi ja Neevalinna vahel kurseerivat laeva.

Kultuurihuvilisele sobib selline otsereis kõige paremini, sest see annab võimaluse huviväärsustega tutvuda tervelt kolm ööpäeva. Peterburi jõutakse esmaspäeva hommikul kell 9.30 Moskva aja järgi. Tagasiteed koju saab alustada alles kolmapäeva õhtul ning siis üle Helsingi.

Venemaale saabumisel peab Peterburi merevaksalis piirikontrollile ette näitama kehtiva passi ning nõutava hotellibroneeringu. Viimase saab internetis ise teha, olles eelnevalt tutvunud pakutava valikuga.

Meeles tasub pidada, et Peterburi hotellid kuuluvad maailmas kallite kategooriasse. Mujal Euroopas laialt levinud 2–3 tärni öömajasid seal napib, vene traditsioonide kohaselt peab kõik olema luksuslik ning seepärast panustataksegi uutele 4–5 tärni hotellidele. Öö eest peab seal loovutama kaugelt üle 100 euro.

Kes on kokkuhoidlik ja tahab lühemat aega Peterburi õhku nuusutada, saab valida Helsingist kolmel päeval nädalas väljuva reisi. Selle hind on sõltuvalt kajuti kategooriast 35 eurot suund.

Luksuslikud kruiisid

Käigus olevad alused Princess Anastasia ja Princess Maria on tõeliselt luksuslikud kruiisilaevad ning väärivad omaette avastamist. Meeskond on valmis täitma teie iga soovi. Laevadel saab edukalt hakkama eesti keelega, sest nendel töötav personal on suurelt jaolt meie kaasmaalased. Varasematel aastatel teenisid nad leiba ühes teises suures Läänemere laevafirmas. Vene pool oskas tööta jäänud inimeste teadmisi ja oskusi väärtustada ning ka head palka maksta.

Õhtusöögi-buffet’s on mõlemal laeval söögid-joogid vene kombe kohaselt külluslikud ning vastupidiselt Tallinki alustele ei pea seal jookide eest sentigi juurde maksma. Õhtustajat ootab lauas tervituseks härmas pits hundijalaveega ning juurde mõistagi imehea sakuska.

Kui kõht täis, siis ajaveetmiseks on mitmeid võimalusi. Nii poed kui kohvikud väärivad ülevaatamist. Sõuprogrammis annab etendusi maailmakuulus Peterburi Music Hall.

Ideid linnaga tutvumiseks

Expressreiside reisikorraldaja Valdo Pampa sõnul randuvad laevad Peterburi merevaksalis. “Koht on kesklinnast suhteliselt kaugel, kindlam viis Ermitaaži juurde või Nevski prospektile jõudmiseks on 20 eurot maksev bussitransfeer. Õhtul toimetavad bussid kindlatest kohtadest rahva taas laeva tagasi.

Linnaga tutvumist võib alustada juba kuulsate Rostra sammaste juurest. Bussijuhile tuleb oma soovist aegsasti teada anda ning tehakse peatus.

Uudistada saab läheduses asuvat meremuuseumi, kui sisse põigata Peeter-Pauli kindlusesse ning vaadata samas katedraalis asuvat Romanovite dünastia matmispaika.

Hästi toimiv ühistransport, eriti aga metroo, toimetab kiiresti teisele poole Neevat.”

Linna 300. aastapäevaks tundmatuseni uuenenud Nevski prospektil jääb Valdo Pampa sõnul aega ka jalutamiseks. Kui veel viitsimist on, võib sammud seada paleeväljakule ning pildistada seal asuvat Aleksander I sammast. Selle kinnitusel pole kasutatud ühtegi kruvi ega polti ning see püsib vaid gravitatsiooni mõjul.

Mõistagi tuleks sisse astuda Kaasani katedraali, kus asub Liivimaalt pärit feldmarssal Barclay de Tolly põrm.

Jäta meelde

Transfeerbussi peatused linnas on Ermitaaži vastas ning Vene muuseumi juures. Need on tähistatud laevafirma logoga.

Enne tuleb muidugi venepoolselt reisiesindajalt küsida, mis kell peab Vene muuseumi ja Ermitaaži juures peatuses olema, et sadamasse jõuda probleemideta. Suurlinnas liikumine nõuab aega ning bussid võivad tipptunnil ummikusse jääda.

Lohutuseks olgu see, et laev ei välju enne, kui kõik viisavaba kruiisi reisijad on õnnelikult pardale jõudnud.

Turismitöötajate kinnitusel jõuab linnas viibitava seitsme tunniga näha piisavalt palju, on aega keha kinnitada ja koju maitsvaid Vene komme ning suveniire osta. Igal juhul tasub üritada, sest Peterburi ootab taasavastamist.