Kas istutada ümber või mitte?

Et see kindlaks teha, kontrollige esmalt taime juuri. Kastke potid korralikult läbi, siis ei lagune mullapall laiali, kui taime potist välja võtate.

Kui pott on tugevalt juuri täis kasvanud, vajate 2–3 cm suuremat potti. Mõõtke ära vana poti kõrgus ja laius, et täpselt teada, kui suur peab uus olema.
  
Liiga suures potis ei suuda taim kasutusele võtta kogu potis olevat mulda ning seal võivad alata protsessid, mis muudavad keskkonna taimele sobimatuks. Suurem pott sobib kiiresti arenevatele ja suure juurestikuga lilledele (pelargoon, fuksia, monstera, palmid jt).

Väiksemaid potte vajate siis, kui tahate juuri täis kasvanud potis olevat taime (havisaba, kliivia) jagada, samuti siis, kui juurestik on viga saanud või lõikate taime tugevasti tagasi.
Uude mulda istutamist vajavad ka talvekuudel puhanud taimed (titaanjuur, ratsuritäht, leitselill).

Kas mulda on vaja vahetada?

Toalille muld vajab potis kindlasti vahtust siis, kui see on muutunud õhuvaeseks. Seda juhtub tihti turvasmuldade ja orhideedele mõeldud kooreseguga, kui need lagunevad. Uut mulda vajab taim siis, kui eelmine oli vale happesusega.


Muld võib küllastuda taimede poolt mitteomastatavate sooladega isegi siis, kui hooldate ja väetate taimi korralikult. Selle tagajärjena taime kasv pidurdub ja poti servale võib tekkida sooldunud kord.
Nüüd heitke pilk potile. Võib-olla olete istutanud laiuva pinnapealse juurestikuga taime (näiteks palmid) madalasse laia potti? Õige oleks vastupidi. Enamik toataimi vajab klassikalise kujuga potti, mille kõrgus võrdub ülemise serva diameetriga.

Pott võib olla ka valest materjalist kuivemat mulda armastav taim tunneb end paremini poorses savipotis, mis hoiab hästi niiskust.