Kadrina seelikutriibuga tapeet

Kui hinnata rahva seelikutriibuliste tapeetide tellimise indu, võib väita, et rahvuslus purjetab ikka täispurjedes. “Neid tapeete on tellitud isegi Brüsselisse, et eestlaste kodud oleksid võõrsil kodusemad,” märgib Kaisa. 

Kõpu mustriga tapeet

Kõige populaarsem triibumuster, mida seinal näha tahetakse, pärineb Muhu naise kollasest seelikust. Menukiks on muutunud ka Kihnu naise seelikukanga triibud.

Värskelt on nende valikusse lisandunud ka käise- ja põllekirjadega tapeedimustrid, ja kodukaunistajad on needki soojalt vastu võtnud. Tikandimustrid laenati tapeetidele Irina Tammise ja Elo Lutsepa koostatud raamatust “Eesti tikand”. Üha sagedamini tellitakse oma tapeete kaunistama lilltikandi ja kaitsemaagia motiividega bordüüre.

Õiget värvi muster 

Seelikutriipudega tapeedid sobivad nii moodsa korteri kui vana talu atmosfääriga. Pole lugu sellestki, kui sein ei ole ideaalselt sirge, sest mustrite jooned pole joonlauaga tõmmatud. Need kulgevad loomulikult nagu kootud seelikukangas. Ilu, mida tapeetidel kasutatakse, ongi seelikutelt otse pildistatud. Lähemal vaatlusel näeb hästi kanga kudet, isegi villase lõnga karvakesi. 

Kuid üheski ruumis ei saa triibumustrilise tapeediga liiale minna. Olgu see Muhu kollane kui lemmik tahes, kogu toa katmine nii särava tapeediga oleks kuritegu enda ja teiste närvikava vastu. Tüdimust saab vältida, kui kasutada triibumustrit ühe seina tapeedina.

Sangaste triibuga tapeet

Kui leiate meeldiva mustriga seinakattenäidise, aga pakutud värvigamma ei sobi toa toonidega, siis pole seegi mingi mure. Värve saab vajadusel muuta. Et toonimuutus saaks täpne, oleks hea tapeeti valima tulles kaasa võtta kodus kasutatud värvikaardid.

Eesti kunst tapeedil

Kodumaist nüanssi saab seintele lisada ka rahvusliku ornamentikata. Soovija võib seinakatteks tellida näiteks Navitrolla, Epp-Maria Kokamäe või Eduard Viiralti kuulsate töödega tapeedid. “Pildi tükid saavad paanidena seinal kokku. Kolme meetri laiust tapeeti me toota ei saa,” selgitab Kaisa Kabin.  

Viiralti "Tiiger" tapeedil

Kõik mustrid ja pildid trükitakse fliis- või vinüültapteetidele. Vinüültapeedi pind on kas vihmamärga liiva meenutavalt säbruline, bambuskiu või lõuendi sarnase pinnakattega. Fliistapeedi saab tellida sileda või krobelise pinnaga. Krobelise pinnaga tapeedil hakkavad triibumustrid hästi elama..
Maalidega tapeedid mõjuvad kõige ehedamalt lõuendit meenutaval vinüültapeedil.
Vinüültapeedi puhul on soovitav alati kasutada paigaldaja abi, muidu võite selle tööga hätta jääda.
Kui otsustate ikkagi ise hakkama saada, siis tööjärg on selline. Esiteks tuleb liim tapeedipaanile kanda, siis liimised tapeedipooled kokku voltida. Sel moel jätke paan 10–15 minutiks niiskuma. Seejärel võib tapeedipaanid oma kohale liimida.

Vinüülkattega pabertapeet on kergesti puhastatav, just seepärast nimetataksegi seda sageli pestavaks tapeediks. Varem arvati, et vinüültapeet pole kõige tervislikum ja majasõbralikum seinakate. Nüüd kasutatakse selliste tapeetide tootmisel vaid tervisele ja loodusele kahjutuid materjale. Vinüülist seinakatetesse on tehtud mikroskoopilised augud, et tapeet oleks n-ö hingav.
Fliistapeet on tselluloosi ja polüesterkiudu sisaldav hingav seinakate. Seda on lihtne paigaldada: katate seina liimiga ja asetate siis tapeedipaani oma kohale.