“See vineer on juba ise veekindel, ja seda isegi ilma viimistluseta. Olen teinud katseid testimaks selle vastupidavust — hoidnud viimistlemata vineeri tükke kuude kaupa vees, kuid materjaliga ei ole midagi juhtunud. Vineer imab küll vee enda sisse, aga kihid omavahel lahti ei tule,” kinnitab Roodi.

Viimistlemiseks kasutab ta tugevat kriimustuskindlat parketiõli või polüesterlakki.

Milline viimistlus valida?

“Soovitan valida eeskätt selle järgi, millisesse ruumi valamu läheb. Üsna tõenäoliselt ei sobiks maamajja polüesterlakiga valamu,” ütleb Roodi.

Polüesterlakiga töödeldud pind on tugev ja läikiv ning ilus välimus kestab aastaid. Ajapikku võib pind siiski tuhmuda. Kui nii juhtub, võib võtta väikese koguse poleerimispastat ning kausi sellega pehme lapi abil kergelt üle hõõruda. See toob valamu endise sära tagasi.

Tõsisem probleem laki puhul on see, kui mõni ese, näiteks lõhnaõlipudel kaussi kukub. “Sellist kahjustust kodus lihtsalt ei paranda ning ainus lahendus on valamu üle lakkida,” selgitab Roodi.

Õlitatud valamu

Õlitatud valamute kohta öeldakse, et neid peab neli korda aastas uuesti õlitama. Sageli ei ole aga inimestel selleks aega. “See on muidugi tõsi, et õlitatud valamut peab hooldama, ning mina soovitan teha seda iga kord oma vannituba koristades ja valamut puhastades — kõige lõpuks lihtsalt käia valamu kergelt õlise lapiga üle. Nii tehes saate regulaarselt oma valamu välimust värskendada ja hoida seda korras. Koristada tuleb niikuinii ning valamu õlitamine ei võta rohkem lisaaega kui viis minutit.”

Õlitatud valamu pluss on see, et kui mõni raske ese peaks kaussi kukkuma ning pinda vigastama, on seda kerge kodus parandada.

Puitvalamu välismaalt

Kui on soov soetada endale puitvalamu, mis valmistatud mõnes teises riigis, on arukas uurida, kus nimelt. “Kui toode on väga odav, siis suure tõenäosusega on see tehtud Aasias, masstoodanguna.

Praktika näitab, et odavad tooted kipuvad kiiresti lagunema, nii on see ka puidust valamute puhul. Kunagi ei tea, mis liimi või viimistlusvahendit on kasutatud ja kas need üldse antud tootega kokku sobivad,” räägib Roodi.

Ta soovitab Euroopa ja Põhja-Ameerika tootjaid. “Neil on reeglina väga kõrge kvaliteet. Hinnad on küll kallimad.”

Kui olete meeldiva valamu välja valinud, soovitab Roodi uurida natuke tootja kohta, näiteks kui kaua ta on tegutsenud, ning lugeda ka klientide tagasisidet.

Roodi soovitab veel uurida, kas kohaletoomine on hinna sees ja kui ei, siis palju see maksab.

Samuti peaks selgitama, kuidas toimub maksmine ning kui usaldusväärne see on.

“Enamik usaldusväärseid firmasid pakub maksmist PayPali konto kaudu, mille peale võib üldjuhul kindel olla — ostja andmeid ei varastata, kuna ettevõte isegi ei näe tellija krediitkaardiandmeid. Lisapluss on veel see, kui ettevõte pakub raha tagastamise võimalust. See näitab, et ta on oma tootes kindel,” selgitab Roodi.

Võrrelda tasuks ka eri firmade hindasid — kas toode on oma hinda väärt? “Keskmine ja ühtlasi ka normaalne hind käsitööna valminud valamutel on ligikaudu 1000–2000 dollarit. Kui hind on ülaltoodust kallim, peab tegu olema juba esmaklassilise tootega. Ka brändi nimi võib toote hinda tõsta,” räägib Roodi.

Kui hind on aga alla ülaltoodud piiri, ei ole Roodi sõnul enamikul juhtudel tegemist käsitööga, vaid masstoodanguga.

Milline puit?

Roodi soovitab tamme, mahagoni ning tiikpuud.

“Neid puiduliike on juba sajandeid kasutatud laevaehituses ja neile võib tõepoolest kindel olla.”

Tavaline vineer valamu valmistamiseks kindlasti ei sobi.

“Tasuks küsida näha sertifikaati, veendumaks, et tegu on kindlasti niiskuskindla merevineeriga. Mida paksemad on vineerikihid, seda parem,” märgib mööbliekspert.

Praktiline valamu

Uurige, kas valamu põhi on nõgus, et vesi saaks korralikult ära voolata. Ning põhja peale ei jääks loiku.

Kas sisenurgad ja servad on kumerad, et valamut oleks lihtne puhastada.

Kas puit või vineer on omavahel korralikult kokku liimitud. Ei tohiks olla lõhesid ega pragusid.

Kas sobib äravooluga?

Kuna riigiti on kasutusel erinev süsteem, soovitab Roodi jälgida, et pakutava valamu äravool ühtiks teie omaga. “Kui te ei tea, mis mõõdus torud teie vannitoas on, konsulteerige santehnikuga.”

Kuidas hooldada?

Pärast iga pesu puhastage valamu seebijälgedest ja hambapastast ning seejärel kuivatage. Valamu näeb kuivanud veejälgedeta ilusam välja ning säilib kauem.

Puhastamiseks võib kasutada samu vahendeid, mida kasutate mööbli puhastamiseks.

Kindlasti peab aga vältima abrasiivseid vahendeid ja selliseid, mis sisaldavad lahusteid.