Esmatasandi tervisekeskuste rajamise vajadused ja võimalused on läbi arutatud nii perearstide, teiste tervishoiuteenuste osutajate kui ka kohalike omavalitsuste esindajatega. Aruteludelt kogunenud ettepanekute põhjal esitles sotsiaalministeerium toetuse taotlemise tingimuste määruse eelnõu projekti.

Projekti kohaselt rajatakse Eestisse vähemalt 35 esmatasandi tervisekeskust. Suuremates linnades võivad tervisekeskuseks liituda ja toetust taotleda vähemalt kaheksa perearsti oma nimistutega. Maapiirkondades võivad liituda ühte keskusesse alates kolmest perearstist.

Tervisekeskustes alustavad lisaks perearstidele ja –õdedele tööd ka füsioterapeut, vaimse tervise õde, koduõde, ämmaemand ning võimalusel ka teised tervishoiuteenuse osutajad, aga ka kohaliku omavalitsuse poolt osutatavad sotsiaaltöö teenused. Liitumine on vabatahtlik ning iga perearst või ka väiksemad grupipraksised võivad soovi korral jätkata tööd endisel viisil, lihtsalt nad ei saa toetust taotleda. Euroopa Regionaalarengu Fondi toetuse summa tervisekeskuste loomiseks on 85,6 miljonit eurot.

Ministeerium ootab tutvustatud projektile tagasisidet, mille põhjal koostatakse eelnõu. Seejärel saadetakse eelnõu kooskõlastusringile, mil on veel võimalik teha täiendusettepanekuid.

Tartu Ülikooli rakendusuuringute keskus RAKE viis läbi esmatasandi tervishoiuteenuste geograafilise kättesaadavuse vajaduse hindamise ja esmatasandi tervisekeskuste optimaalse korralduse mudeli uuringu.

Vaata loodavaid tervisekeskusi tutvustavat videot: